6 Tips om je woning te verduurzamen

Decorative brandbar
  • Home
  • informatie

  • Blog
  • 6 Tips om je woning te verduurzamen

6 Tips om je woning te verduurzamen

09-05-2019

Wietse Mast, installateur en Nefit warmtepompspecialist, geeft jou zes tips om je woning te verduurzamen.

1. Leg je gebruik vast

Wietse: “Alles begint met bewustwording. Schrijf daarom eens elke maand je meterstanden op. Zo krijg je snel inzicht in je totale verbruik. Ik vraag klanten altijd hoeveel gas, water en energie ze denken te verbruiken. Meestal zitten ze er gigantisch naast en is het véél meer. Dan staat er 24/7 een flatscreen in de sluimerstand en draait de pomp van de vloerverwarming altijd. Of loeit er ergens een oude koelkast die allang weg had gemoeten. Zonde. Je kunt gemakkelijk zien waarin je verbruik precies zit, én snel beginnen met besparen. Bijvoorbeeld door te switchen naar led-verlichting.”

2. Verwarm met daglicht

“Bij gezinnen met kinderen staat de douche meerdere keren per dag aan. Naast water kost dat veel gas. Dat is duur en niet duurzaam. Met een zonneboilersysteem kun je die kosten vrij eenvoudig naar beneden krijgen en een besparing realiseren. De geavanceerde collectoren van het systeem halen veel rendement uit daglicht. Via een gesloten circuit wordt het sanitaire water in de voorraadboiler verwarmd. Zo gebruik je op jaarbasis tot 60% minder aardgas voor de bereiding van warm water.”

3. Overweeg een warmtepomp

“Een warmtepomp is de toekomst. En die toekomst wordt gasloos en all-electric. Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke bronnen, zoals de buitenlucht. Nefit heeft zowel all-electric oplossingen, waarvoor geen gasaansluiting nodig is, als hybride systemen waarbij de warmtepomp wordt gecombineerd met een HR-ketel. Je kunt met een warmtepomp ook toewerken naar een compleet energieneutraal systeem voor verwarming, warm water en koeling. Dit dient gecombineerd te worden met zonnepanelen. Duurzamer kan niet.”

4. Wees realistisch

“Soms zien mensen zaken tè rooskleurig. Ze denken hun investering er in no-time uit te hebben, ook omdat je voor een warmtepomp subsidie kunt krijgen. Dan zeggen ze: trek die ketel er maar uit en zet die pomp er maar in. Maar zo simpel is het niet. Het kan door allerlei factoren een hele ingreep worden. Denk aan vloerverwarming aanleggen door het hele huis of extra isoleren om warmteverlies tegen te gaan. Het afgiftesysteem is cruciaal voor het succes van een warmtepompinstallatie. Anders krijg je je huis niet warm. Hou er ook rekening mee dat de warmtepomp een buitenunit heeft. Die maakt geluid. De meeste tijd is dat niet veel, maar op piekmomenten is het zeker niet geruisloos.”

5. Laat je goed informeren

“Stel vragen als je niet precies weet hoe het zit. Het is mijn taak om het verhaal goed uit te leggen en klanten het beste advies te geven. Soms zit ik wel uren bij ze aan de keukentafel met tekeningen en schema’s. Ik vraag ook altijd door hoe een klant verwacht dat iets wordt. Bijvoorbeeld als hij een zonneboiler wil. Wil hij de collectoren dan op de dakpannen of verzonken in het dak? Ik stel me meestal positief-kritisch op. Zo heb ik klanten weleens afgeraden om een warmtepomp te nemen, omdat het niet kon zonder grote installatietechnische aanpassingen te doen.”

6. Investeer in groen

“Stel dat je tienduizend euro hebt gespaard; wat wil je er dan mee doen? Op een spaarrekening laten staan, kost binnenkort geld in plaats van dat je nog rente krijgt. Ik zeg weleens tegen klanten dat investeren in duurzame energie veel interessanter is. Als je zonnepanelen op je dak legt, kun je een aantrekkelijk rendement halen. Nefit kan altijd een transparante voorbeeldberekening voor je maken. Want zeg nou zelf: wil je liever betalen of op duurzame wijze besparen en verdienen? Ook hier geldt: sta er eens bij stil. Bewustwording is je grootste besparing.”