7 vooroordelen over warmtepompen ontkracht

Decorative brandbar
  • Home
  • informatie

  • Blog
  • 7 vooroordelen over warmtepompen

7 vooroordelen over warmtepompen

01-06-2021

7 vooroordelen over warmtepompen

De vraag naar warmtepompen groeit in een snel tempo. Toch hebben veel mensen nog steeds een aantal vooroordelen over warmtepompen.
Wat zijn de meest voorkomende vooroordelen? En hoe kijken experts hiernaar: waar of niet waar?

1. Warmtepompen zijn alleen geschikt voor nieuwbouw

Niet waar. Vaak wordt gedacht dat het toepassen van een warmtepomp alleen mogelijk is in nieuwbouwwoningen, omdat deze goed geïsoleerd zijn en meestal zijn voorzien van vloerverwarming. Maar warmtepompsystemen zijn zowel geschikt voor nieuwbouw, als voor bestaande bouw. In het geval van hybride warmtepompen en sommige bodem warmtepompen ook in combinatie met gewone radiatoren. Het valt echter niet te ontkennen dat je het hoogste rendement uit een warmtepomp kunt halen, wanneer je huis goed geïsoleerd is en je een verwarmingssysteem op lage temperaturen hebt, zoals vloerverwarming.

2. Warmtepompen werken alleen met vloerverwarming

Niet waar. Net als een cv-ketel, leveren warmtepompen warmte via elk verwarmingssysteem dat werkt op basis van water. Ze zijn vooral geschikt voor vloerverwarming, omdat het grote verwarmingsoppervlak daarvan met lage aanvoertemperaturen verwarmd kan worden. Vloerverwarming is echter niet voor alle warmtepompsystemen noodzakelijk: hybride warmtepompen kunnen prima uit de voeten met de hoge aanvoertemperaturen van je vertrouwde radiatoren.

3. Warmtepompen nemen veel ruimte in beslag

Deels waar. Een warmtepomp neemt doorgaans meer ruimte in beslag dan een cv-ketel. Wanneer je kiest voor een volledige binnenopstelling, moet je rekening houden met staand model (formaat Amerikaanse koelkast) waarin de boiler is ingebouwd, of een model dat aan de wand wordt gemonteerd, net als een cv-ketel, met het verschil dat daarnaast nog een aparte boiler nodig is. In het geval van een hybride installatie komt er naast je cv-ketel een compacte binnenunit te hangen en wordt buiten een buitenunit geïnstalleerd.

4. Warmtepompen maken veel geluid

Niet waar. Moderne warmtepompen zijn zeer stil. Daarom hoef je je geen zorgen te maken over geluidsoverlast. Voorwaarde is natuurlijk dat het de warmtepomp precies voldoende vermogen heeft en goed wordt geïnstalleerd en ingeregeld. Gaat het om een lucht-waterwarmtepomp met buitenunit, dan zijn Monoblock buitenunits over het algemeen stiller dan de zogeheten Split buitenunits. De Bosch Compress 7400i AW is de stilste Monoblock buitenunit met maar 33 dB(A) op 3 meter afstand. Bij een warmtepomp met een buitenunit moet de pomp in bij lage buitentemperaturen wat harder werken, waardoor je iets meer geluid kunt horen. Het geluidsvermogen moet echter altijd binnen de Europese norm voor warmtepompen blijven. Bovendien hebben de meeste moderne modellen een nachtmodus, dus je kunt altijd rustig slapen.

5. Warmtepompen kunnen alleen verwarmen

Niet waar. Er wordt vaak gedacht dat warmtepompen de omgevingswarmte (lucht, aarde of grondwater) alleen kunnen gebruiken voor het opwarmen van ruimtes en leidingwater. Waterpompen kunnen echter meer dan dat. Bij een bodemwarmtepomp kan de werking namelijk worden omgekeerd (passieve koeling). Een lucht/waterwarmtepomp kan zorgen voor topkoeling door het gebruik te maken van het cv-watercircuit (hiervoor heb je wel vloerverwarming nodig).

6. Warmtepompen krijgen een woning niet warm als het buiten heel koud is

NIet waar. Bij een goed gedimensioneerd en goed ingeregeld warmtepompsysteem zal zich dit probleem nooit voordoen. De buitenunit van een lucht/waterwarmtepomp kan zelfs bij -20 ºC probleemloos functioneren. De pomp heeft een ontdooicyclus om te voorkomen dat hij bevriest. Systemen die omgevingswarmte onttrekken aan de aarde of grondwater hebben helemaal geen last van winterse omstandigheden, dankzij de constante bodemtemperaturen.

7. Warmtepompen zijn erg duur

Deels waar. Een warmtepomp is duurder dan een cv-ketel, zeker als er aanpassingen nodig zijn aan het verwarmingsysteem van je woning of als er een bron moet worden geboord. Maar een warmtepomp verdient zichzelf terug. Je haalt na de installatie als het ware gewoon gratis warmte uit de omgeving waardoor je energierekening daalt. Daarnaast kun je bij de aanschaf van een warmtepomp rekenen op subsidie. En met de stijgende energieprijzen wordt de aanschaf steeds interessanter.