Kies jouw oplossing

Cv-ketel
Cv-ketel met warmtepomp
Warmtepomp

Cv-ketel upgraden naar hybride

Heb je een goede cv-ketel, maar wil je tot 70% gas besparen? Dat kan met hybride verwarming.

Cascade zónder ketelpompen in woonzorgcomplex

Collectieve verwarming met Condens 7000F HR-ketels

Bosch Condens 7000 F With MX25 Left LR
Bosch Condens 7000 F With MX25 Left LR
  • Home
  • Cascade zónder ketelpompen

Cascade zónder ketelpompen in woonzorgcomplex Eindhoven

Voor bewoners en medewerkers van Woonzorgcentrum De Horst in Eindhoven is betrouwbaar warmtecomfort een belangrijk aspect van de 24-uurs zorg. Mede om die reden viel de keuze op Bosch Condens 7000F HR-ketels. De 169 appartementen en 14 zorgwoningen van het complex worden verwarmd door vier Bosch-ketels van elk 250 kW in een cascade-opstelling. Wat opvalt is dat het systeem werkt zónder ketelpompen, waardoor het energieverbruik tot 25% omlaag kan.

Hoge energiebesparing, minimale storingsgevoeligheid

Het cascadesysteem van staande HR-ketels draait zónder ketelpompen en open verdeler. Er is dus geen scheiding tussen de ketels en het transport- en afgiftesysteem. De temperatuur en de flow worden volledig op de vraag afgestemd. Onnodig rondpompen van warmte kan op die manier worden voorkomen. Dit levert forse energiebesparingen op. Bovendien leidt het gebruik van minder pompen tot een minder storingsgevoelige installatie.

Enige ketel die dit aankan

In de zoektocht naar toestellen die in het geschetste systeem probleemloos zouden kunnen draaien, kwamen de experts van SY-nergie uit Tilburg uit op de Bosch Condens 7000F. Als enige in zijn soort kan dit toestel, dankzij de hoogwaardige warmtewisselaar, moeiteloos de grote variabele flow en grote temperatuurverschillen van het systeem aan. De Condens 7000F is leverbaar in vermogens van 75 tot 300 kW. In combinatie met de bijbehorende MX25 regelingen en het gebouwbeheersysteem is een energiebesparing van 15 tot 25% mogelijk.

Eerste stap naar verduurzaming

De vier Bosch Condens 7000F HR-ketels van elk 250 kW zijn geïnstalleerd door Van den Hoff Installatiebedrijf. Het tapwater wordt verwarmd door middel van een zonneboilersysteem. De compacte uitvoering van het cascadesysteem zorgt ervoor dat er ruimte over blijft om in de toekomst duurzame componenten, zoals een hybride luchtwarmtepomp, bij te plaatsen. Bovendien zijn de Condens 7000F ketels voorbereid op alternatieve gassoorten die zich mogelijk in de toekomst aandienen.


Betrokken partijen

Advies: SY-nergy
Installateur: Van den Hoff Installatiebedrijf
Producent: Nefit Bosch