Projecten: natuurherstel en herbebossing

Decorative brandbar

Natuurherstel en herbebossing

De projecten van Nefit Bosch in Europa

De nieuwe generatie HR-ketels is super efficiënt. Maar bij verwarmen op gas komt nu eenmaal CO2 vrij. Die kun je compenseren door bomen te planten. Vorig jaar hebben we namens onze gebruikers al bijna 70.000 bomen mogen planten. Komend plantseizoen staat de teller op 150.000. En met jouw hulp worden het er nog veel meer.

Lees meer over de projecten die we samen met Land Life Company en Life Terra realiseren.

Bomen voor ketels

Het planten van nieuw bos is een bewezen effectieve manier om CO2 uit de lucht te halen. Een boom kan gedurende zijn leven tot een paar honderd kilo kg CO2 opnemen. Hoeveel dat precies is, hangt van verschillende factoren af. Zoals de soort boom die je plant. Maar ook de in de bodem beschikbare voeding, het klimaat en lokale omstandigheden die de ontwikkeling van de boom kunnen beïnvloeden. Al deze variabelen en nog meer worden meegenomen in rekenmodellen. Zo komen we voor onze projecten uit op gemiddeld 200 kg CO2 per boom in 40 jaar tijd.

200 kg CO2 per boom

  • Een huishouden verbruikt gemiddeld 1.250 tot 1.500 m3 aardgas per jaar
  • Daarbij komt zo'n 3.000 kg CO2 vrij
  • Er zijn 15 bomen nodig om deze hoeveelheid op te nemen

Jij kunt een bijdrage leveren door 15 bomen te laten planten. Of 10. Of 5. Want elke boom telt. We planten jouw bomen in door ontbossing getroffen gebieden in Spanje en zelfs in IJsland. Daarnaast zorgen we in Nederland op meerdere plaatsen voor natuurherstel en nieuw bos. Hoe meer deelnemers, hoe meer groen en minder CO2.

Onze projecten

Land

Locatie

Type

Oppervlakte in ha
Aantal bomen
Status
NederlandMaarheeze (N. Br.)herbebossing na bosbrand1,245.478gerealiseerd 2020
NederlandMarkelo (Ov.)herbebossing0,663.242gerealiseerd 2020
NederlandSallandse heuvelrug (Ov.)natuurherstel1,1314.726gerealiseerd 2020
SpanjeCamposherbebossing41,1

33.051

gerealiseerd 2021
Spanje
Pancorboherbebossing15,2813.412gerealiseerd 2021

IJsland

diverse locatiesherbebossingntb60.000nog te planten 2021
NederlandSalland (Ov.)natuurherstelntbntbverwacht 2021

Het aantal te planten bomen wordt bepaald op basis van het aantal deelnemers en zoveel mogelijk in het plantseizoen van dat jaar (november) of het daarop volgende jaar (maart) gerealiseerd.

Over Land Life Company, Life Terra en Staatsbosbeheer

Nefit Bosch werkt voor deze actie samen met deskundige partners die net als wij staan voor een duurzame toekomst: Land Life Company, Life Terra en Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer beheert en beschermt 273.000 hectare natuur in Nederland. Land Life Company is een van de meest gerenommeerde organisaties op het gebied van herbebossing en natuurherstel: ze plantten al meer dan een miljoen bomen in 25 landen. De organisatie bewaakt de groei van de geplante bomen en hun CO2-afvang en maakt de resultaten voor iedereen online zichtbaar. Life Terra heeft als missie om impactvolle klimaatactie mogelijk te maken. Dat doen ze onder andere door het voor iedereen zo eenvoudig mogelijk te maken om zelf bomen te (laten) planten en zo een bijdrag te leveren aan een beter klimaat.

Life Terra Logo