Kosten zonneboiler | Terugverdientijd zonneboiler

Decorative brandbar
  • Home
  • informatie

  • Blog
  • Hoeveel kost een zonneboiler en wat is de terugverdientijd?

Hoeveel kost een zonneboiler en wat is de terugverdientijd?

11-11-2022

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon, voor bijvoorbeeld je badkamer en je keuken. Ongeveer 60% van het water wordt duurzaam verwarmd door de zon. Hierdoor heb je veel minder gas of stroom nodig. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadboiler voor het warme water.

Volgens schattingen van Milieu Centraal heeft 1 tot 2 procent van de Nederlandse huishoudens een zonneboiler. Ter vergelijking: zo'n 20 procent van de Nederlanders heeft zonnepanelen op het dak. In zowel 2020 als 2021 zijn volgens statistiekbureau CBS ongeveer twintigduizend zonneboilers geplaatst. "Zonneboilers zijn een leuke niche, maar worden op dit moment bijna niet geïnstalleerd", zegt lector energietransitie Martien Visser. Ook volgens Puk van Meegeren van Milieu Centraal spelen de boilers maar een kleine rol in de verduurzamingsoperatie. "De laatste jaren hebben zonnepanelen een hoge vlucht genomen, voor de zonneboiler geldt dat niet.

Hoeveel kost een zonneboiler en wat is de terugverdientijd?

Een zonneboiler kost ongeveer 3.000 euro. De kosten voor het plaatsen zijn afhankelijk van de situatie. Voor een zonneboiler kun je gebruik maken van ISDE-subsidie. Dat is ongeveer zo'n 1.200 euro. Volgens Milieu Centraal bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik onder de douche en in de keuken. Berekend op een vierpersoonshuishouden bespaar je dan ongeveer 180 euro per jaar. De terugverdientijd is dan zo'n tien jaar. Al zul je in de eerste jaren waarschijnlijk meer besparen. Dat komt doordat je door de hoge gasprijzen in het begin waarschijnlijk meer voordeel hebt.

Zonnepanelen en zonneboilers

Er wordt op dit moment vaak gekozen voor zonnepanelen. Bij zonnepanelen kun je salderen en een terugleververgoeding krijgen. Voor een zonneboiler geldt zoiets niet, omdat je geen energie kunt terugleveren. In sommige gevallen zou het toch interessant zijn om voor een zonneboiler te kiezen. Bijvoorbeeld als je weinig dakruimte hebt of je dak zich (een deel van de dag) in de schaduw bevindt. Een zonneboiler heeft veel minder last van schaduw dan zonnepanelen, ook al neemt de opbrengst wel iets af.

Waar moet je verder op letten als je een zonneboiler koopt?

Maak een plan voor de route naar een aardgasvrije woning. Naast een zonneboiler heb je wel een hr-ketel of warmtepomp nodig, omdat een zonneboiler in de winter minder opbrengst geeft. Je kunt het voorraadvat aansluiten op een cv-ketel, die het water waar nodig kan verwarmen tot minstens 60 graden. Dat werkt goed tegen legionella en zorgt ervoor dat je nooit een koude douche hebt. Een zonneboiler is ook met elk type warmtepomp te combineren. Voor advies, installatie en onderhoud kun je natuurlijk terecht bij de erkende Nefit Bosch installateur.

Bron: www.nu.nl (bewerkt)