Kosten zonneboiler | Terugverdientijd zonneboiler

Decorative brandbar
  • Home
  • informatie

  • Blog
  • Hoeveel kost een zonneboiler en wat is de terugverdientijd?

Hoeveel kost een zonneboiler en wat is de terugverdientijd?

11-11-2022

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon, voor bijvoorbeeld je badkamer en je keuken. Zonlicht is een duurzaam alternatief voor aardgas. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadboiler voor het warme water.

In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt je hr-ketel of warmtepomp voor warm water. Ongeveer 60% van het water wordt duurzaam verwarmd door de zon. Hierdoor heb je veel minder gas of stroom nodig en kun je jaarlijks honderden euro's besparen, afhankelijk van je huishouden en energietarieven.

Volgens schattingen van Milieu Centraal heeft 1 tot 2 procent van de Nederlandse huishoudens een zonneboiler. Ter vergelijking: zo'n 20 procent van de Nederlanders heeft zonnepanelen op het dak. In zowel 2020 als 2021 zijn volgens statistiekbureau CBS ongeveer twintigduizend zonneboilers geplaatst. De laatste jaren hebben zonnepanelen een hoge vlucht genomen, voor de zonneboiler geldt dat niet. Toch merken fabrikanten momenteel een sterk toenemende belangstelling voor zonneboilers. Enerzijds omdat alle mogelijkheden om gas te besparen interessant gevonden worden. Anderzijds zie je dat veel woningeigenaren die al pv-panelen hebben aanvullende mogelijkheden zoeken om nog meer rendement te halen uit gewoon daglicht. Een zonneboiler is dan een laagdrempelige optie.

Hoeveel kost een zonneboiler en wat is de terugverdientijd?

Een zonneboiler kost ongeveer 3.000 euro. De kosten voor het plaatsen zijn afhankelijk van de situatie. Voor een zonneboiler kun je gebruik maken van ISDE-subsidie. Dat is ongeveer zo'n 1.200 euro. Volgens Milieu Centraal bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik onder de douche en in de keuken. Berekend op een vierpersoonshuishouden bespaar je dan gemiddeld 180 euro per jaar. Met de huidige gasprijzen zal de besparing natuurlijk groter zijn. Een huishouden van vijf personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 230 m3 gas. Bij een gasprijs van 1,20 euro/m3 is dat 276 euro per jaar. Bij 3,00 euro/m3 bespaar je 690 euro per jaar. Op basis van die besparing ligt de terugverdientijd tussen de vijf en de tien jaar, afhankelijk van je gebruik en de ontwikkeling van de gasprijs.

Zonnepanelen en zonneboilers

Er wordt op dit moment vaak gekozen voor zonnepanelen. Bij zonnepanelen kun je salderen en een terugleververgoeding krijgen. Voor een zonneboiler geldt zoiets niet, omdat je geen energie kunt terugleveren. In sommige gevallen zou het toch interessant zijn om voor een zonneboiler te kiezen. Bijvoorbeeld als je weinig dakruimte hebt of je dak zich (een deel van de dag) in de schaduw bevindt. Je hebt (veel) minder dakruimte nodig en een zonneboiler heeft veel minder last van schaduw dan zonnepanelen, ook al neemt de opbrengst wel iets af.

Waar moet je verder op letten als je een zonneboiler koopt?

Maak een plan voor de route naar een aardgasvrije woning. Naast een zonneboiler heb je wel een hr-ketel of warmtepomp nodig, omdat een zonneboiler in de winter minder opbrengst geeft. Je kunt het voorraadvat aansluiten op een cv-ketel, die het water waar nodig kan verwarmen tot minstens 60 graden. Dat werkt goed tegen legionella en zorgt ervoor dat je nooit een koude douche hebt. Een zonneboiler is ook met elk type warmtepomp te combineren. Voor advies, installatie en onderhoud kun je natuurlijk terecht bij de erkende Nefit Bosch installateur.

Bron: www.nu.nl en www.milieucentraal.nl (bewerkt)