Warmtepomp aansluiten op je verwarmingssysteem: dit zijn de mogelijkheden

Decorative brandbar

18-03-2024

Warmtepomp aansluiten op je verwarmingssysteem: dit zijn de mogelijkheden


Het verduurzamen van je woning krijgt steeds meer prioriteit, en één van de belangrijkste stappen daarbij is het verduurzamen van je verwarmingssysteem. Maar kun je eigenlijk een warmtepomp aansluiten op jouw systeem? En welke warmtepomp heb je nodig voor verschillende soorten verwarmingssystemen, zoals hogetemperatuur- en lagetemperatuurradiatoren, wand- en vloerverwarming? In dit artikel ontdek je het antwoord op deze vragen.

Warmtepomp met radiatoren: hogetemperatuur vs lagetemperatuur

Bij het aansluiten van een warmtepomp op radiatoren heb je keuze uit twee verschillende soorten: hoge temperatuur- en lage temperatuur radiatoren. Wat de verschillen zijn en wat de beste optie is beschrijven we hieronder.

Hogetemperatuurradiatoren

Veel traditionele radiatoren zijn verbonden met een gas- of stookolieverwarmingsketel en vallen onder de categorie van hogetemperatuurradiatoren. De verwarmingsketel kan het water dat door de radiatorbuizen stroomt verwarmen tot 90°C. Dit resulteert in een snelle opwarming van je woning, maar is minder efficiënt. In slecht geïsoleerde woningen moet je namelijk constant op een hoge temperatuur stoken om de woning warm te houden, omdat er warmte ontsnapt. Het aansluiten van een warmtepomp op hogetemperatuurradiatoren is mogelijk, maar niet aan te raden. Als je dit doet, moet je er rekening mee houden dat de warmtepomp geschikt moet zijn om temperaturen tot wel 70°C te leveren, wat het rendement van de warmtepomp aanzienlijk vermindert.


Lagetemperatuurradiatoren

Lagetemperatuurradiatoren zijn aanzienlijk zuiniger dan tradiationele radiatoren terwijl ze gelijkmatige warmteafgifte bieden. In combinatie met een warmtepomp maakt het gebruik van deze radiatoren het mogelijk om te verwarmen met temperaturen tussen de 35 en 55°C, aanzienlijk lager dan die van traditionele radiatoren. Dit maakt de toepassing van lucht-water- en bodemwarmtepompen een uitstekende optie.


Hybride warmtepomp met radiatoren

Een hybride warmtepomp kan doorgaans prima samenwerken met bestaande radiatoren. Terwijl een cv-ketel het water verwarmt van 60 tot 80°C, werkt de warmtepomp op een lagere temperatuur van 35 tot 55°C. Als je radiatoren voldoende capaciteit hebben om bij deze lagere temperatuur voldoende water af te geven, kan je huis snel genoeg opwarmen. Op het moment dat je radiatoren dat niet kunnen, omdat ze bijvoorbeeld maar één plaat hebben, kan de cv-ketel bijspringen om toch voldoende warmte te creëeren in huis. Dit zorgt natuurlijk wel weer voor meer gasverbruik. Daarom is het slim om te overwegen om toch iets aan je verwarmingssysteem te doen.

Warmtepomp combineren met wand- of vloerverwarming

Naast lagetemperatuurradiatoren zijn er nog andere lagetemperatuurverwarmingsystemen die je uitstekend kunt combineren met een warmtepomp: wand- en vloerverwarming. Deze systemen worden steeds populairder vanwege hun efficiëntie. In tegenstelling tot hogetemperatuurradiatoren, die hoge temperaturen vereisen voor verwarming, werken vloer- en wandverwarming op lagere temperaturen, meestal tussen de 35 en 55°C. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteafgifte en maakt ze ideaal voor gebruik met moderne lucht-water- en bodemwarmtepompsystemen


Om de juiste oplossing te vinden voor jouw situatie kun je het beste contact opnemen met één van onze erkende installateurs.

De bodem- en luchtwarmtepompen van Nefit Bosch