Zonnepanelen en een warmtepomp

Decorative brandbar
  • Home
  • informatie

  • Blog
  • Zonnepanelen en een warmtepomp

Zonnepanelen en een warmtepomp

18-11-2022

Een warmtepomp gebruikt in de meeste gevallen hernieuwbare energie uit de omgeving om je huis te verwarmen. De warmtepomp doet dit op een duurzame en efficiënte manier. Combineer je de warmtepomp met groene stroom of zonnepanelen (ook wel pv-panelen genoemd), dan kun je zelfs volledig CO2-neutraal en/of energieneutraal verwarmen.

Hoe werkt het?

Een warmtepomp is een apparaat dat energie uit een duurzame bron verplaatst en omzet in warmte. De bron die gebruikt wordt, bijvoorbeeld lucht of grondwater, heeft een relatief lage temperatuur. Te laag om direct een woning mee te verwarmen. Het buitendeel van de warmtepomp neemt de warmte (energie) op, verhoogt de temperatuur ervan onder druk en verplaatst deze om de woning te kunnen verwarmen. Voor dit proces gebruikt de warmtepomp elektriciteit, maar wel heel efficient: elke kW stroom die erin gaat, levert 4 kWh aan warmte op. Je kunt het stroomverbruik van de warmtepomp te compenseren door zelf stroom op te wekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Het grootste deel van het jaar leveren de zonnepanelen dan de elektriciteit voor de warmtepomp. Deze combinatie wordt aantrekkelijker naarmate de salderingsregeling voor zonnepanelen de komende jaren wordt afgebouwd.

Optimaal combineren
Hoewel zelf opgewekte pv-stroom van zonnepanelen door de warmtepomp natuurlijk altijd nuttig aangewend kan worden, kijkt een installateur graag met je mee hoe je het meeste rendement uit je warmtepomp en zonnepanelen kunt halen. Ieder huis is namelijk uniek, waardoor de optimale combinatie van zonnepanelen en warmtepomp afhankelijk is van verschillende factoren in de woning, zoals: verwarmingstype en isolatiewaarde. Het is daarom altijd verstandig om een specialist te laten beoordelen of en hoe een warmtepomp en/of zonnepanelen het meest opleveren in jouw situatie. Vind hier een Nefit Bosch warmtepompinstallateur bij jou in de buurt.

All-electric of hybride warmtepomp

All-electric warmtepompen maken geen gebruik meer van gas, zoals hybride warmtepompen, maar hebben alleen elektrische stroom nodig. De combinatie met zonnepanelen ligt hierbij helemaal voor de hand. Het combineren van een hybride warmtepomp met zonnepanelen is natuurlijk ook een goed idee. Wanneer je nog niet de volledige capaciteit van je zonnepanelen benut voor huishoudelijk verbruik, dan kan je deze opgewekte zonne-energie gebruiken voor het voeden van de warmtepomp. Dan voorkom je teruglevering tegen vaak een lagere prijs. Zeker wanneer de mogelijkheid om het overschot aan zonnestroom te salderen straks geheel of gedeeltelijk is vervallen. De hoeveelheid benodigde elektrische energie is bij een hybride installatie afhankelijk van de mate waarin de cv-ketel, dan wel de warmtepomp ingeschakeld wordt. Dit verschilt per situatie.

Subsidie en salderingsregeling

Voor de aanschaf van zonnepanelen is er geen landelijke subsidieregeling. Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde btw terugvragen aan de Belastingdienst. Deze regeling eindigt op 1 januari 2023. Wel is er een salderingsregeling. Door de salderingsregeling krijg je voor de door jouw zonnepanelen teveel opgewekte en aan het net teruggeleverde stroom net zoveel terug, als je betaalt voor de stroom die je afneemt van je energiebedrijf. Hierdoor kan in de zomer pv-stroom van zonnepanelen aan het net worden teruggeleverd, en in de winter, als de warmtepomp warmte moet leveren, voor hetzelfde geld weer stroom worden afgenomen. Bij verwarming van tapwater kan in de zomer natuurlijk meteen gebruik worden gemaakt van de opgewekte stroom.

De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Vanaf 2025 krijg je minder geld voor de zonnestroom die je levert aan het net. In 2030 is er geen saldering meer mogelijk. Dan is het zaak om zoveel mogelijk van je zonnestroom zelf te gebruiken of een zinvolle toepassing te vinden voor de stroom die je teveel opwekt. De aanschaf van een warmtepomp wordt in dat geval nog aantrekkelijker, al is het wel zo dat de warmtepomp in de winter de meeste stroom zal verbruiken en er dan natuurlijk minder zon is.

Warm water met zonne-energie

Naast zonnepanelen, kun je ook denken aan een zonneboiler om energie te besparen. Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie uit gewoon daglicht, voor bijvoorbeeld je badkamer en je keuken. Ongeveer 60% van het water wordt duurzaam verwarmd door de zon. Hierdoor heb je veel minder gas of stroom nodig. Met een of meerdere zonnecollectoren, van ongeveer ongeveer het formaat van een zonnepaneel, en een boilervat dat wordt gekoppeld aan je warmtepomp haal je het maximale uit de zon.