''Koop een ketel die op waterstof kan''*
De samenleving moet zich voorbereiden op waterstof als de nieuwe energiedrager, zegt 'waterstofprofessor' Ad van Wijk. Over enkele jaren is het in grote hoeveelheden beschikbaar. ,,Denk daaraan als je een cv-ketel koopt."
De TU Delft begon vorig week weer een waterstofproef. Een rijtje huizen krijgt verwarming en warm water van een ketel op waterstofgas. Tata Steel kondigde deze zomer aan dat na 2030 waterstof de enorme hoeveelheid energie moet leveren en bevestigde die plannen vorige week andermaal. Als er tegen die tijd tenminste voldoende groene waterstof ís, zegt het bedrijf erbij.
,,Er zal meer dan genoeg groene waterstof zijn'', zegt hoogleraar toekomstige energiesystemen - 'ze noemen me de waterstofprofessor' - Ad van Wijk van de TU Delft. ,,Nu nog niet. In het Klimaatakkoord staat dat in 2030 electrolyzers met 3 tot 4 gigawatt vermogen gekoppeld moeten zijn aan windturbines op zee om zo groene waterstof te leveren. Als je ziet welke plannen er zijn, komt er veel meer, tot wel 8 gigawatt. Het idee dat er niet genoeg is, komt voort uit het idee dat we het nu niet hebben. Als je dat blijft geloven, dan geloof je ook niet dat we het Klimaatakkoord gaan uitvoeren.''
Exemplarisch voor de waterstoftransitie is Tata Steel. Niets vreet zoveel energie als het smelten van ijzererts. Het staalbedrijf zal uiteindelijk 400.000 ton waterstof nodig hebben om evenveel staal te kunnen maken als nu, dat is evenveel elektriciteit als 4 miljoen huishoudens verbruiken.
,,Er zal in 2030 voldoende groene waterstof voorhanden zijn, als we uitgaan van die 3 tot 4 gigawatt uit het Klimaatakkoord, gemaakt in een electrolyzer in de Eemshaven. Dan heb je het over 300.000 tot 400.000 ton groene waterstof in 2030. Meer dan voldoende om heel Tata Steel van waterstof te voorzien.''