02-10-2024
Warmtepomp aanschaffen? Na 31 december minder subsidie!
De regering wil de ISDE-subsidie aanpassen. De subsidie voor warmtepompen voor woningen met een vermogen tot en met 12 kW zal per 1 januari waarschijnlijk een paar honderd euro lager uitvallen. In dit artikel lees je hoe de zaken ervoor staan.
Andere koers
De vorige regering wilde dat vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel een hybride of volledig elektrische warmtepomp verplicht zou worden. Daarnaast was het plan om duurzame installaties via subsidies te ondersteunen. Het streven was om tegen 2030 1 miljoen hybride warmtepompen en 500.000 nieuwe aansluitingen op het warmtenet te realiseren. Het nieuwe kabinet vaart een andere koers: ze is van plan de ondersteuning voor de aanschaf van warmtepompen voor woningen te verminderen.
Subsidiepot geleidelijk kleiner
In 2024 is er 600 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, elektrische kookplaten en aansluitingen op een warmtenet. Het slechte nieuws is dat de subsidiepot vanaf 2025 wordt afgebouwd, om in 2027 uit te komen op 180 miljoen. Het goede nieuws is dat de ISDE-subsidie in ieder geval tot 2030 blijft bestaan. De subsidiepot kan nog wel worden aangevuld met enkele tientallen miljoenen uit het Klimaatfonds.
Gunstige leningen
Ook positief is dat particulieren met een inkomen tot 60.000 euro een renteloze lening kunnen krijgen om hun woning te verduurzamen. Verenigingen van Eigenaren kunnen gebruikmaken van gunstige leningen voor verduurzaming. De rente wordt verlaagd met 1,5 procent zodat die nu uitkomt op 2 à 3 procent. Voor zover we kunnen zien verandert er voor warmtepompboilers niets.
Nog niet definitief
De afbouw van de ISDE-subsidie is volgens de regering bedoeld als correctie om te voorkomen dat de subsidie hoger uitvalt dan de afgesproken 30 procent van de investeringskosten. De plannen zijn nog niet definitief. Dit pas het geval wanneer de gewijzigde regeling in de Staatscourant is gepubliceerd. Het ministerie wil ieder jaar nagaan of de hoogte van de subsidie nog aansluit bij het uitgangspunt. De bedragen kunnen eventueel verder aangepast worden. Voor wie in 2024 een warmtepomp heeft aangeschaft, maar pas volgend jaar subsidie aanvraagt, zou er een overgangsregeling komen. Mocht je een warmtepomp overwegen, dan is het in ieder geval voor wat betreft de hoogte van de subsidie verstandig om je warmtepomp nog dit jaar te laten installeren. Hieronder een overzicht van de subsidie voor 2025.
ISDE subsidie in 2025
Via ISDE kun je nu nog tot 30 procent subsidie ontvangen. Het werkelijke subsidiebedrag hangt af van het merk en type warmtepomp dat je aanschaft. In 2025 geldt in feite: hoe lager het vermogen, hoe lager de subsidie. Voor de meest gangbare vermogens, 4 tot 7 kW, zal het subsidiebedrag 425 tot 650 euro lager uitkomen, voor 12 kW slechts 50 euro lager.
Zelf subsidie aanvragen
De ISDE subsidie is stap voor stap te regelen. Hieronder tips die je gaan helpen:
1. Bespreek met je installateur dat je voornemens bent subsidie aan te vragen en dat de benodigde details op de facturen moeten komen. Dus de ISDE-meldcode en andere details. Helaas wordt dit nog wel eens vergeten.
2. Bewaar de betaalbewijzen, want naast de factuur heeft de overheid bijvoorbeeld kopie internetbankieren nodig.
3. Je hebt tot 24 maanden na uitvoering van het werk de tijd subsidie aan te vragen. Alleen zijn er geen garanties voor de subsidiepot. Dus zo snel mogelijk regelen is het beste.
Meer informatie en een stappenplan vind je op de website van RVO
Subsidieaanvraag laten regelen
Je kunt je subsidie-aanvraag ook laten verzorgen. Bijvoorbeeld door Simpel subsidie. Dat kan vanaf 65 euro en je betaalt pas achteraf bij succes.
Nefit Bosch
Auteur / schrijver bij Nefit Bosch