Waarom zijn warmtepompen zo populair in Zweden?

Decorative brandbar

10-12-2021

Waarom zijn warmtepompen zo populair in Zweden?

Wat kunnen wij op het gebied van verwarmen leren van Zweden? Dit land loopt lichtjaren voor bij de implementering van warmtepompen. Waar we hier nog druk zijn met het introduceren op grote schaal, zijn de Scandinaviërs inmiddels toe aan de grootschalige vervanging van de eerste generatie.

Toen in Nederland het aardgas werd ontdekt is daaruit de cv-ketelindustrie ontstaan. In Zweden is geen aardgas gevonden en ook was het aanleggen van een infrastructuur, door een rotsachtige bodem, lastig realiseerbaar. Maar elektriciteit hebben ze in Zweden wel in overvloed, vaak duurzaam opgewekt via stuwmeren, waardoor de warmtepomp zijn bestaansrecht kreeg.

Een stukje geschiedenis

In Nederland zijn we in de loop van driehonderd jaar van open haard via de kolenkachel naar centrale verwarming gegaan. In iets meer dan een decennium, na het ontdekken van het Groningen-veld, gingen we van kolen naar aardgas. Dat kan niemand ons nadoen. Maar veel landen doen het bijna helemaal zonder aardgas. Hoe deed Zweden dat?

Van 1950 tot 1980 is stadsverwarming in Zweden gegroeid tot meer dan 50% van het totaal aan energievoorziening voor de woningbouw. De reden voor deze vlucht is dat er geen betere alternatieven beschikbaar waren. Bronnen waren afvalverbranding en, in het begin, vooral olie. De toepassing ervan was vooral in stedelijk gebied, de rest van het land maakte in het verleden meer gebruik van oliestook, hout- en pelletkachels en elektrische verwarming.

Meer dan de helft van de Zweedse huishoudens aan de warmtepomp

Er moet dichterbij de poolcirkel uiteraard ook meer gestookt worden. In het iets warmere zuiden koelt het af tot zo’n min 15 graden Celsius, vergelijkbaar met het Nederlandse klimaat. In het koude noorden kan het in de winter afkoelen tot min 30 graden Celsius. Vandaar dat de warmtepomp in Zweden aan zwaardere omstandigheden dan in Nederland wordt onderworpen.

Ook heeft Zweden gebruik gemaakt van subsidies om de aanschaf van warmtepompen te stimuleren. Dit zorgde ervoor dat de bestaande elektrische stralingsverwarming werd vervangen door deze duurzamere oplossing. Bij de Zweedse nieuwbouw is vandaag de dag directe elektriciteit als warmtebron al volledig afwezig en vervangen door warmtepompen.

Elektriciteitsprijzen stijgen

Een land gebruikt natuurlijk over het algemeen de mogelijkheden en grondstoffen die binnen de landsgrenzen aanwezig zijn. Bij de elektriciteitsproductie profiteert Zweden op de eerste plaats van zijn van oudsher omvangrijke waterkrachtcapaciteit, tegenwoordig aangevuld door andere vormen van duurzame energie zoals windenergie. Hierdoor was tot voor enkele jaren elektriciteit nog bijzonder goedkoop. Maar de laatste tien jaar stijgt de prijs richting het West-Europese prijsniveau. Door middel van slimme uitvindingen, zoals Smart Price Adaption, wordt middels variabele tarieven elektriciteitsgebruik op bepaalde uren gestimuleerd of afgeremd.

Net zoals de cv-ketel in ons land, heeft de warmtepomp in Zweden geen geheimen meer voor de installateur. Maar ook in het hoge noorden kampen ze met te weinig vakmensen. De uitdaging ligt dus niet zo zeer in de techniek als wel in de mankracht om de omvangrijke markt goed te kunnen blijven bedienen.

Bron: www.warmte365.nl

Wist je dat onze warmtepompen in Zweden worden gemaakt

In Zweden is één van onze Bosch productielocaties gevestigd. In Zweden zijn ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling, productie en productmanagement van de warmtepompen. Water/water warmtepompen, lucht/water warmtepompen en de ventilatiewarmtepompen.