Hybride warmtepomp in woonhuis in Ommen

Decorative brandbar

15 graden vorst? Geen punt voor hybride warmtepomp

Woonhuis in Ommen: Compress Hybrid 7000i AWS + Compress 7400i

De verwarmingsinstallatie van een in 2017 gebouwde woning in Ommen is onlangs verder verduurzaamd. De particuliere eigenaar gaf opdracht voor uitbreiding met een hybride warmtepomp. Installatietechniek Groen B.V. adviseerde en installeerde de compacte Bosch Compress Hybrid 7000i AWS in combinatie met de fluisterstille Bosch Compress 7400i buitenunit.

‘Bij de bouw in 2017 hadden we al een Nefit TrendLine HR-ketel met vloerverwarming, een zonneboilersysteem voor het warme tapwater en PV-panelen voor de elektriciteitsopwekking geplaatst’, vertelt Frank Groen, directeur-eigenaar van Installatietechniek Groen. ‘De eigenaar wilde nu extra stappen zetten op het gebied van energiebesparing en verduurzaming. De grootste uitdaging was de beperkte afmeting van de bestaande installatieruimte, waar naast de HR-ketel ook al een 200 liter zonneboiler aanwezig was. Er moest dus gezocht worden naar een zeer compacte oplossing. De Bosch Compress Hybrid 7000i AWS binnenunit (5kW) is in een krappe bestaande situatie als deze ideaal. De hybride luchtwarmtepomp combineert namelijk een uiterst compact formaat met uitstekende prestaties. Het levert in deze situatie ook nog eens een uitstekende match op met de Nefit HR-ketel, het vloerverwarmingssysteem op de begane grond en de radiatoren op de overige verdiepingen.’

Moeiteloos verwarmen bij 15 graden onder nul

Voor de buitenunit is gezocht naar een compacte en vooral stille oplossing. ‘Met name omdat de naastgelegen woningen op korte afstand staan’, aldus Groen. “We hebben gekozen voor de Bosch Compress 7400i AW (5kW). Het is de allerstilste buitenunit met de grootste energiebesparing. En esthetisch gezien past de buitenunit ook nog eens mooi bij de woning.” Groen breidde het aantal PV-panelen uit, waarmee ook de duurzame opwekking van elektriciteit voor de hybride warmtepomp verzekerd is. “Al met al levert de installatie-uitbreiding naast wooncomfort ook aanzienlijke energiebesparing op. En tijdens de recente koude winterdagen, met vorst tot -15°C, zorgde de installatie moeiteloos voor behaaglijk warm comfort,” zegt Groen “Daaruit blijkt de kwaliteit en betrouwbaarheid van Nefit Bosch oplossingen. Niet voor niets zijn dit al decennialang onze hoofdmerken. Ook wat betreft de service zijn we altijd uiterst tevreden. Bij vragen komt Nefit Bosch altijd met snelle, adequate oplossingen.”

Extra voordeel: koelen in de zomer

Omdat het huis over ruime glazen raampartijen beschikt, biedt de koelfunctie van de Bosch Compress Hybrid 7000i AWS uitkomst op warme, zonnige dagen. Een welkom extra pluspunt van deze warmtepomp met het oog op de hete zomers van de laatste jaren.

Meest compacte hybride binnenunit

Met een afmeting van 35 x 24 x 70 cm zijn de Bosch Compress 3000i (split) en 7000i AWS (monoblock) hybride luchtwarmtepompen maar liefst 60% kleiner dan vergelijkbare varianten. Ook is door toepassing van lichte materialen het gewicht van deze binnenunit tot 50% teruggebracht. Het levert een uiterst compacte oplossing op, die zelfs in krap bemeten ruimtes naast de HR-ketel past en sterk verbeterde prestaties levert op het gebied van comfort (verwarming en koeling) en energiebesparing.

Stilste buitenunit, grootste energiebesparing

De fraai vormgegeven Bosch Compress 7400i AW is geschikt voor Nefit EnviLine en Bosch Compress warmtepompen en onder meer voorzien van een slimme diffuser. Met maar 33 dB (A) op 3 meter afstand is deze buitenunit in de stilste stand de allerstilste buitenunit met de grootste energiebesparing. Dat concludeerde ook de Consumentenbond na een test eind 2020. De warmtepomp werkt ook bij vorst: tot -5°C hoeft de cv-ketel niet bij te springen, waardoor het rendement op jaarbasis hoger is dan dat van de meeste andere hybride warmtepompen.

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch