State-of-the-art R&D lab
Bosch wil vanaf 2029 cv-ketels leveren die zijn voorbereid op waterstof. Baumeister: “Waterstofketels moeten 30 jaar lang veilig werken, net als de huidige generatie cv-ketels. Hiervoor zijn veel verschillende testen nodig. Om die reden openen we dit jaar een groot, internationaal R&D laboratorium bij Nefit Bosch in Deventer.”
Sinds het samengaan van Nefit en Bosch in 2004 is Deventer het internationale expertisecentrum van Bosch op het gebied van gasverbrandingstechnologie. Denk aan de ontwikkeling van warmtewisselaars etc. Waterstof is een (relatief) nieuwe loot aan de (gassen)stam die steeds meer test- en ontwikkelcapaciteit vraagt.
“Omdat het huidige R&D centrum uit zijn jasje groeide”, vertelt Baumeister, “hebben we enkele jaren geleden besloten om een deel van de bestaande productiehal in Deventer te verbouwen tot state-of-the-art R&D lab, met waterstof als een van de belangrijkste pijlers. Het testcentrum zal zo’n 1000 m² beslaan en ook ruimte bieden aan een goed uitgeruste werkplaats voor het bouwen van prototypes en gecertificeerde testruimtes.”
Deventer als kloppend waterstofhart
In het nieuwe lab ligt de focus op het duurtesten van nieuwe modellen waterstof cv-ketels. “Consumenten verwachten dat onze toestellen 100% veilig zijn. We gaan toestellen testen met waterstof maar ook met ander gassen, zowel alle gangbare als een aantal minder gangbare gassoorten. Als het gaat om R&D wordt Deventer het kloppende waterstofhart van de Bosch Home Comfort groep voor heel Europa. Hier gaan we in state-of-the art labs onder meer functionele testen en duurtesten met waterstoftoestellen doen. Naast het testen van onze eigen toestellen hebben we straks ook beschikking over een volledig gecertificeerde testomgeving, met EMC-ruimtes en geluiddichte ruimtes, waarin we in principe alle toestellen kunnen en mogen testen.”
Bewust lekkages creëren
Voor waterstoftests gelden andere regels en ze vereisen andere voorzieningen, met name op het gebied van veiligheid. “We deden altijd al veel onderzoek naar de verbrandingseigenschappen van bijvoorbeeld aardgas en propaan”, aldus Baumeister. “We breiden nu de laboratoriumcapaciteit aanzienlijk uit en voegen waterstof toe aan ons onderzoek. We gaan labtesten doen op de specifieke kenmerken van waterstof. En we creëren er extreme situaties om met name de functionaliteit en levensduur van waterstofketels te testen. We simuleren de komende drie jaar in versneld tempo als het ware een totale levensduur van vijftien jaar. Starts, stops, opwarmen en afkoelen, klimaatomstandigheden, noem maar op. Ook creëren we bewust lekkages en dergelijke, want ook risico’s en veiligheid willen we testen. We willen kunnen garanderen dat al onze toekomstige toestellen voor heel Europa minimaal aan de wettelijke eisen en kwaliteits- en veiligheidscertificeringen zullen voldoen.”