BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen)

Decorative brandbar
Pro

BENG

Wat is BENG?

Met BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) en het nieuwe Stelsel Energieprestatie Gebouw (EPG) wordt de energieprestatie van gebouwen bepaald en de kwaliteit van het Energieprestatie Advies is geborgd. Dit betekent onder andere een nieuwe bepalingsmethode om de energieprestatie voor alle gebouwen te bepalen: NTA 8800. Een nieuwe manier van kijken naar verwarmingsinstallaties, met als doel nieuwbouw die bijna energieneutraal is.


De energieprestatie bij BENG wordt bepaald aan de hand van 3 individueel te behalen eisen:

  1. De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  2. Het maximale primair fossiel energiegebruik, eveneens in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)
  3. Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten (%)

‘BENG-proof’ warmtepompen

De stilste hybride warmtepomp met de grootste energiebesparing

Als een van de eerste lucht/waterwarmtepompen heeft de Nefit Bosch Compress 7400i AW 5 kW/ 7 kW een NTA 8800-kwaliteitsverklaring, voor zowel tapwater, als ruimteverwarming. Het onafhankelijke College van BCRG heeft gecontroleerd dat de kwaliteitsverklaring juist is. De verklaring is beschikbaar in rekensoftware van UNIEC3.

Nefit Bosch is, naast BENG proof, ook de optimale oplossing met het oog op de nieuwe geluidsnormering die per 1 april 2021 van kracht gaat. Met een geluidsdruk van 33 dB(A) op 3 meter is deze buitenunit letterlijk fluisterstil. Volgens de Consumentenbond is de Compress 7400i AW niet alleen de stilste, maar ook de meest energiebesparende hybride warmtepomp.

Op alle types hebben we een verklaring voor zowel ruimteverwarming en tapwater. Daarbij zijn de Tower modellen getest met een 190 liter warmwaterboiler, en de solo toestellen met een externe 300 liter boiler.

De bodemwarmtepomp voor nieuwbouw én bestaande bouw

Naast de lucht/water warmtepomp hebben we ook kwaliteitsverklaringen volgens de BENG voor onze bodemwarmtepompen. De Compress 7800i bodemwarmtepomp is ons nieuwste toestel. Het onafhankelijke College van BCRG heeft gecontroleerd dat de kwaliteitsverklaring juist is. De verklaring is beschikbaar in rekensoftware van UNIEC3.

Als een van de weinige bodemwarmtepompen werkt de Compress 7800i ook met normale radiatoren energie-efficiënt. De warmtepomp kent een hoge SCOP en energielabel A+++. Er zijn twee varianten met vermogens van 6 tot en met 16 kW: een met geïntegreerde boiler en een zonder ingebouwde warmwatervoorziening. Beide kunnen worden uitgerust met een passief koelstation.