''Altijd warm water was voorwaarde''

Decorative brandbar
Blog Altijd warm water was onze belangrijkste voorwaarde

''Altijd warm water

was onze belangrijkste voorwaarde''

13-09-2019

Altijd warm water was onze belangrijkste voorwaarde

Naam
Roy Janssen (47), getrouwd met Marieke (46), twee kinderen, twee honden, twee pony’s, één kat

Type Woning
Vrijstaand huis in Laren (Gelderland)

Belangrijkste overwegingen
Comfort & lagere energiekosten.

Installateur
Dijkerman & Lammers, Lochem

Duurzame woonoplossingen
“Nefit Topline HR-ketel en 45 zonnepanelen. De zonnepanelen hebben we sinds 2012. Dat bevalt perfect. Je hebt er geen omkijken naar.”

Geschatte besparing per jaar

de looptijd is te kort om dit goed in te schatten, maar in het algemeen geldt dat als je een oude hr-ketel vervangt door nieuwe, je € 199 per jaar bespaart bij een gasverbruik van 2.000 m3 per jaar

Valkuil

“Je té veel laten leiden door zuinigheid, door bijvoorbeeld een kleine ketel te kopen. Dat is hetzelfde als een auto kopen met een klein motorblok. Als je er dan toch intensief gebruik van gaat maken, krijg je veel slijtage en ben je uiteindelijk door reparaties veel duurder uit. Dan kun je beter een auto kopen met een groot blok. In mijn ogen moet je nooit aan de krappe kant gaan zitten.”

Tips
“Bedenk goed wat je precies wilt met je installatie. Neem daarbij naast je huidige situatie vooral ook de lange termijn mee.”

“Altijd warm water was onze belangrijkste voorwaarde”

Op zoek naar vervanging

De oude ketel hing er sinds 1999. Nadat we een stuk hadden aangebouwd, voldeed hij eigenlijk niet meer. Om het hele huis warm te krijgen, stond in de winter continu de verwarming aan. En dan nog viel het tegen. Ter vervanging van de oude ketel had ik een warmtepomp in gedachten. Maar ik kwam erachter dat er - door noodzakelijke bouwtechnische aanpassingen - te veel nevenkosten zouden zijn.

Keuze snel gemaakt

Daarna heb ik me verdiept in HR-ketels. Ik lette daarbij vooral op de prestaties met het tapwatergedeelte. Toen wist ik eigenlijk gelijk dat het de Nefit Topline AquaPower moest worden. Vervolgens heb ik installateur Dijkerman & Lammers gebeld voor advies. Ze kwamen langs en bevestigden dat ik de beste keuze had gemaakt. Prettig om dat van experts te horen.

“In de keuken was het altijd lang wachten op warm water als er iemand stond te douchen”

Instellen per kamer

We hebben de HR-ketel ruim vier maanden en hij bevalt prima. De installateur heeft dat keurig, binnen een dag, geregeld. Ik kan de temperatuur nu per kamer instellen. Voorheen moest ik, als we het in de keuken warm wilden hebben, in de woonkamer de verwarming aanzetten en hopen dat het goed kwam. Nu stel ik het in voor de ruimte waar we op dat moment zitten. In de rest van de vertrekken gaat de temperatuur dan niet omhoog. Dat scheelt aanzienlijk.

"Mijn keuze heeft niks met groene idealen te maken, daar ben ik heel eerlijk in"

Financieel voordeel

We hebben dus een grotere ketel met veel meer vermogen, maar veel minder energiekosten. Dat financiële voordeel ten opzichte van de warmtepomp gaf de doorslag. Mijn keuze heeft niks met groene idealen te maken, daar ben ik heel eerlijk in.

Enorme vooruitgang

De tijd zal leren hoeveel ik precies ga besparen. Ik heb de HR-ketel nog te kort om dat al te weten. Ik weet wel dat dit een enorme vooruitgang is. De kinderen staan vaker boven én beneden onder de douche, de waterkracht is veel beter en door de klimaatzoneregeling kan ik nu alles per kamer regelen. We zitten er stukken comfortabeler bij.”