Ketel eruit, hybride erin

Decorative brandbar

12-09-2018

Keuzestress

Deze referentie vormt zo maar een praktisch voorbeeld van een verduurzamingsstap. Rene Klein Ovink, projectleider bij Spekschate Installatietechniek vervangt zijn eigen HR-ketel voor een hybride installatie: de Nefit EnviLine Hybride Basis met Nefit TrendLine HR-ketel, en doet daarmee goed zaken met betrekking tot gasverbruik en CO2-uitstoot.

Er zijn verschillende keuzemogelijkheden voor deze woning als deze, en er wordt weloverwogen een keuze gemaakt. Woningen zoals deze zijn er legio. De één wat kleiner, de ander wat groter. De één wat ouder, de ander wat jonger. Er zijn echter een hoop afwegingen die de keuze van een particulier bepalen. Allereerst natuurlijk het budget. Niet elke woningeigenaar trekt grif de knip voor een nieuwe woonhuisinstallatie. Het verwarmingstoestel moet simpelweg concurreren met de nieuwe keuken, de auto of de zomervakantie. En eerlijk is eerlijk: de gemiddelde Nederlander loopt (nog) niet te pronken met de witte kast in zijn bijkeuken of op zolder. Wie betaalt de energietransitie, is een belangrijke factor in de politiek op dit moment. Minister Wiebes zei daarover: “Liefde gaat door de maag, draagvlak door de portemonnee.” En daarmee heeft hij een punt.

Uitgangsituatie bestaande situatie

De uitgangsituatie in de bestaande situatie is een andere belangrijke factor. Is er sprake van vloerverwarming? Is de woning geschikt voor lage temperatuurverwarming? Hoe goed is een woning geïsoleerd? Hoe wordt de woning geventileerd? Allemaal factoren die de keuze beïnvloeden. Ga ik in de wachtkamer en kies ik voor een ketelvervanging, verduurzaam ik met een hybride installatie, of ga ik all the way met een elektrische warmtepomp. De installateur is nog altijd de persoon die tussen klant en die grote energietransitie staat. Hij is een vertrouwd adres, een vakman en steun en toeverlaat. “Mensen worden zenuwachtig, en vragen wat ze moeten”, schetst Klein Ovink de drukte en hectiek waarmee elke installateur te maken krijgt. Oog voor alle factoren en een goed luisterend oor naar wat de klant wil en kan, maken zijn functie uniek. De installateur is nog een van de weinige specialisten die nog bij de particulier over de vloer komt. Zijn oog voor duurzame kansen, maar ook zijn oog voor nuance zijn goud waard in het verzorgingsgebied waarin hij geworteld zit. En dan lijkt bijna elke weloverwogen keuze, wel een goede. Keuzestress bestaat vooral uit verschillende paden naar kansen.

Richard Weultjes

Nefit Bosch