"Leven zonder het milieu te belasten''

Decorative brandbar
Blog Ons ideaal was leven zonder het milieu te belasten

''Leven zonder het milieu te belasten''

Geen gas, geen CO2

13-09-2019

''Helemaal op nul uitkomen''

Naam
Michiel Welmers (36), getrouwd met Ilka (30), drie zoons, vierde kind onderweg (juni)

Type Woning
Nieuwbouwhuis (vrijstaand) in Oldebroek

Belangrijkste overweginga
“De toekomst van de wereld en de kinderen.”

Installateur
Gerrit van Norel

Geschatte besparing per jaar
circa € 1.116

(De kosten voor gas zonder alle duurzaamheidsmaatregelen zouden per jaar zijn:

  • Vastrecht € 220
  • Gasprijs € 1100 (ca 1800 m3)

Valkuil
“Het kostenplaatje kan voor twijfel zorgen. Het is toch een forse investering aan de voorkant. Een ketel heb je voor 1600 euro, maar dit kost bijna vier keer zoveel. Je moet daar doorheen kijken. Met all-electric ga je besparen. Bovendien zijn er in Nederland veel gemeenten met goede regelingen als je energieneutraal gaat. Het is de moeite waard om dat uit te zoeken.”

Duurzame woonoplossingen

Nefit EnviLine Warmtepomp, energieneutraal systeem voor verwarming, warm water en koeling, extra isolatie, zonnepanelen.

Tips
“Vraag advies en informatie op. Nefit kan snel berekeningen voor je doen en kent heel Nederland. Ze weten welke installateurs vooroplopen met warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers en koppelen je binnen no-time aan de juiste experts. De warmtepompspecialist kwam bij ons langs en kon binnen 20 minuten aangeven wat je kunt doen dat beter is voor het milieu en geld bespaart.”

“Ons ideaal was leven zonder het milieu te belasten: geen gas gebruiken, geen CO2 uitstoten, helemaal op nul uitkomen”

Besparing op termijn

Wij kwamen er snel achter dat we voor all-electric moesten gaan. Als we gas hadden gewild, moesten we leidingen van 100 meter laten aanleggen. Een forse investering. Daar komen je vastrecht op gas - een paar tientjes per maand - en maandelijkse kosten nog bij. Als je dat op een rijtje zet, kun je beter investeren in een warmtepomp. De aanschaf is weliswaar prijzig, maar op termijn bespaar je.

Snel schakelen

Ik heb me goed ingelezen en mijn vragen voorgelegd aan installateur Gerrit van Norel. Hij heeft een kort lijntje met Nefit. Gerrit rekende alles door en bezorgde ons snel alle technische informatie. Bijvoorbeeld over de capaciteit van de warmtepomp voor onze woning en over de subsidieregeling.

“Bij de aankoop van een Nefit warmtepomp kun je dus de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen”

Perfecte timing

Eind februari 2016 is de Nefit EnviLine (9 kW) warmtepomp geplaatst. We hebben bewust iets langer gewacht, omdat we wisten dat dat Nefit met een nieuwe EnviLine-serie ging komen die nog stiller is. Het was wel even behelpen, maar het bleek de moeite waard. In die tijd kwam er vanuit de overheid namelijk duidelijkheid over de subsidie van 2400 euro. Perfecte timing.

“100 procent energieneutraal is makkelijker dan je denkt. Zeker als je nieuwbouw hebt”

Subsidie aanvragen

Bij de aankoop van een Nefit warmtepomp kun je dus de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aanvragen. Dat maakt de aanschaf een stuk aantrekkelijker. Bijna de helft van de kosten is er dan al uit. De rest besparen we op termijn. Ik kon daarnaast, omdat we een nieuwbouwwoning hebben, dingen inbrengen in de hypotheek.

Minder verbruik, meer comfort

De nieuwe warmtepomp zorgt voor mooie prestaties. Ik betaal per maand 17 euro aan de energieleverancier, maar eigenlijk is dat puur voor de vorm. De energieleverancier wordt namelijk nerveus omdat ik in de winter stroom verbruik. In de zomer lever ik juist verschrikkelijk veel energie terug aan het net, maar administratief durven ze dan het maandbedrag toch niet op nul te zetten. Op jaarbasis kom ik wel op nul uit. Netto zit ik er zelfs onder. Ik bespaar uiteindelijk meestal nóg meer dan het bedrag hierboven. Zo hebben we afgelopen jaar veel minder energie verbruikt en zowel in de winter als zomer genoten van optimaal comfort. Hartstikke mooi natuurlijk. Zeker met drie zoons die veel buiten spelen en elke dag in bad gaan. Je moet toch steeds dat bad laten vollopen.

Makkelijker dan je denkt

100 procent energieneutraal is makkelijker dan je denkt. Zeker als je nieuwbouw hebt, want dan kun je alles erop inrichten. Goed isoleren, zorgen dat je van het gas afkomt, zonnepanelen aanbrengen, vloerverwarming. Als je het doet, doe het dan in één keer goed. Wij wilden meteen het hele huis doen. Hiermee hebben we bijvoorbeeld al voorgesorteerd op een Nederland zonder gas. Nieuwbouw moet vanaf 2020 energieneutraal zijn en álle woningen vanaf 2050. Wij zijn er klaar voor en dat is een fijn gevoel.”