Nefit Bosch hybride warmtepompen ombouwen naar all-electric en/of tapwaterbereiding via de warmtepomp

Decorative brandbar

01-06-2023

Nefit Bosch hybride warmtepompen ombouwen naar all-electric en/of tapwaterbereiding via de warmtepomp

Veel Nederlanders maken momenteel al gebruik van een combiketel aangevuld met een hybride warmtepomp, waarbij over het algemeen de ketel het warme tapwater verzorgt. Als in deze situatie de wens is om het hybride systeem om te bouwen naar een all-electric systeem, moet er ook een oplossing komen voor de warmtapwaterbereiding.

Nefit Bosch hybride warmtepompen zijn in de basis al geschikt voor het bereiden van warmtapwater en daardoor vergelijkbaar met all-electric warmtepompen. In dit artikel vertellen we hier meer over, zodat u als installateur de gebruiker van een goed advies kan voorzien.

Wanneer een gebruiker ervoor kiest om een hybride warmtepompsysteem om te laten bouwen naar een all-electric systeem, dan moet er ook een oplossing komen voor het warmtapwater. De meest eenvoudige oplossing is het toepassen een elektrische ketel als vervanging voor de cv-ketel voor de verwarming en een elektrische boiler voor het warm tapwater. De elektrische ketel is in dat geval alleen bedoeld als back-up voor de warmtepomp voor het verwarmen van de woning. De installatie en aanschaf van deze oplossing is relatief eenvoudig en goedkoop.

Warmtapwaterbereiding met de warmtepomp

Het nadeel aan warmtapwaterbereiding met een elektrische boiler is dat dit minder energieefficiënt is dan het verwarmen van warm tapwater met een warmtepomp. Wanneer de warmtepomp hiervoor wordt ingezet, wordt er minder energie verbruikt. Door de warmtapwatervoorziening te laten verzorgen door een Nefit Bosch hybride warmtepomp bespaart de gebruiker dus al snel op zijn of haar energieverbruik. Een elektrische boiler heeft immers een COP van 1 (rendement). Met een warmtepomp is het mogelijk om deze snel te verbeteren naar een COP van 2 of 3. Dit betekent dat voor de warmtapwaterbereiding nog maar de helft of nog minder elektrische energie benodigd is.

Aanvullende boiler

Nefit Bosch hybride warmtepompen zijn in de basis al geschikt om tapwater mee te verwarmen en zijn hiermee vergelijkbaar met all-electric warmtepompen. De regeling hiervoor is al in de warmtepomp opgenomen. De warmtepomp kan een voor warmtepompen geschikte indirecte gestookte boiler opwarmen tot zo’n 55°C. Je hebt dus voor de ombouw een aanvullende boiler nodig. Net zoals bij de all-electric warmtepomp moet de boiler voor een bepaalde periode eens per week verwarmd worden tot boven de 60°C in verband met anti legionella. In de hybride variant gebeurt dit met de cv-ketel en na ombouw naar all-electric geschiedt dit met de toe te voegen elektrische ketel.

Aan de slag

Samengevat: wanneer een gebruiker van een hybride systeem wil overstappen naar all-electric, is het nodig om in plaats van de gasketel een elektrische ketel of een vergelijkbare oplossing toe te voegen.

Deze zorgt voor eventueel benodigde elektrische bijstook van de verwarming en voor antilegionellaprogramma van de warmtapwaterboiler. Aanvullend moet u een voor warmtepompen geschikte boiler voor warmtapwater toevoegen.

Technisch Bulletin Nefit Bosch

Redactie

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen?
Neem dan gerust contact met ons op.