Temperatuur cv-ketel verlagen

Decorative brandbar
Display Temperatuur cv ketel V2

Temperatuur van je cv-ketel verlagen?

17-11-2022

Temperatuur van je cv-ketel verlagen?

Nu de energieprijzen door het dak gaan, lees je overal tips om de temperatuur van je cv-ketel te verlagen.
En daarmee geld te sparen. Maar hoe zit dat nou eigenlijk?

Temperatuurinstelling van het cv-water

Een lagere temperatuurinstelling van het cv-water kan bijdragen aan een besparing op het gasverbruik. Bij de meeste cv-ketels, werkt de temperatuurinstelling van het cv-water (het water dat door de radiatoren stroomt) apart van de instelling van de tapwatertemperatuur. Stel je de temperatuur van het cv-water in op een lagere temperatuur, dan heeft dit dus geen invloed op de werking van de tapwaterregeling (het water dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld de douche).

Lagere temperatuur instellen van het tapwater

Wees voorzichtig met het lager instellen van de tapwatertemperatuur. Ga nooit lager dan 60 graden, want dan verhoog je de kans op Legionella. Een te lage temperatuur vergroot namelijk het risico van een legionellabesmetting. Deze bacterie heeft een optimale groeitemperatuur tussen de 25 en 55 graden Celsius. Bij een temperatuur boven de 55 graden is het te warm voor deze bacterie en heeft het geen kans om zich te ontwikkelen.

ECO-stand of bespaarstand

Veel cv-toestellen kunnen op de ECO-stand of bespaarstand worden ingesteld. In deze bespaarstand zal het toestel pas aanslaan als er getapt wordt om bijvoorbeeld te douchen. Het voordeel van deze ECO-stand is, is dat het toestel dan pas in werking gaat als er getapt wordt. Met de huidige hoge gasprijzen zal deze een ECO-stand of bespaarstand een aanzienlijke besparing op je energiekosten gaan opleveren. En enige nadeel hiervan is dat het iets minder comfort geeft doordat je iets langer moet wachten op het warme water.

Modulerende thermostaat of slimme thermostaat

Is jouw cv-ketel voorzien van een modulerende thermostaat? Dan zal het toestel en de thermostaat altijd proberen om jouw woning te verwarmen met het laagst mogelijke cv-vermogen en cv-watertemperatuur. Is de thermostaat ook nog voorzien een klokprogramma of is het zelfs een slimme thermostaat? Dan heeft deze meestal ook een extra programma voor de warmwaterfunctie. Je kunt dan een programma instellen voor het warm water, waarbij deze automatisch in de Eco-stand of wordt uitgezet wanneer je niet thuis bent of ligt te slapen.

Is jouw cv-ketel nog niet voorzien van een modulerende thermostaat of heeft deze nog geen klokprogramma's? Dan haal je de meeste besparing door de thermostaat op een lager gewenste ruimtetemperatuur in te stellen. Of door bijvoorbeeld de thermostaat een uurtje eerder uit te zetten s'avonds.

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch