Verduurzamen woning kosten

Decorative brandbar
Blog verduurzamen woning ref ommen 1600x900

Duurzamer wonen

Hoeveel kost dat eigenlijk: je huis verduurzamen?

23-06-2021

Wat kost het verduurzamen van mijn woning?

Je huis verduurzamen is belangrijk. Maar hoeveel kost dat eigenlijk: je huis verduurzamen? Als je gaat beginnen bij het verduurzamen van je huis, zorg dan dat je het energielabel* van je huis ontvangt. Dan weet je ook meteen waar nog winst te behalen valt. Dit label geeft namelijk aan hoe energiezuinig je huis is. Voor huizen bestaan er zeven energielabels van het meest zuinigst (Engerielabel A) tot en met het minst zuinigst (Energielabel G). Er zijn een aantal mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Wij geven een overzicht van de mogelijkheden en de investeringen die daarbij horen:


1. Isoleren
Een snelle en simpele manier om snel je huis te verduurzamen, is isoleren. Bijvoorbeeld je zolder of kruipruimte. Via daar kan (in de winter) nog veel kou naar binnen komen. Als je zelf een beetje handig bent, kun je zelf ook een groot deel isoleren. De kosten van isoleren verschillen per wat je wilt gaan isoleren. Bij het isoleren van je dak moet je denken aan een bedrag rond de €50 á €60 per vierkante meter en de kruipruimte ongeveer €20 á €25 per vierkante meter. Maar wil je de buitengevel isoleren? Dan betaal je iets meer, namelijk €110 per vierkante meter.


2. Warmtepomp
Een warmtepomp levert energie voor je woning en maakt je met een all-electric warmtepompoplossing onafhankelijk van aardgas. Het levert dus een mooie besparing op, maar vraagt ook een aanpassing aan je huis. Daarom kiezen steeds meer Nederlanders voor het gemakkelijkste alternatief: een hybride warmtepomp. Zeker als de cv-ketel nog goed is. Maar hoeveel kost nou zo'n warmtepomp? Ook hierbij ligt het aan het type warmtepomp, maar gemiddeld liggen de kosten tussen de €4.000 tot €20.000 euro. Als je als eigenaar van een koopwoning een warmtepomp laat installeren die op de ISDE apparatenlijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voorkomt, kun je ook nog eens gebruik maken van de ISDE warmtepompsubsidie die kan oplopen tot €2600.


3. Zonneboiler
Wil je energie besparen of zelf energie produceren? Dan kan met een zonneboiler. De zonnecollector(en) wordt/worden op het dak geplaatst en de zonneboiler in de woning. Met het zonlicht verwarmt de zonnecollector het water in de boiler. Via de cv-ketel stroom thet warme water naar de tappunten. Op zonnige dagen heb je 100% gratis en duurzaam verwarmd water, op jaarbasis is dat 60%. Bij te weinig zon wordt het water bij verwarmd door de cv-ketel. De prijzen voor een zonneboiler inclusief collector lopen uiteen, vanaf €2500. Daar gaat de subsidie (ISDE) van een paar honderd euro nog vanaf. De kosten voor het installeren hangen af van de situatie en komen hier nog bij.


4. Zonnepanelen
Met zonnepanelen op je dak, kun je zelf je energie opwekken. En als je teveel energie opwekt, kun je dit vaak weer verrekenen met je energieleverancier. Het ligt aan je dak en welk type je laat installeren, maar gemiddeld kost een zonnepaneel €500 per stuk. Voor het opwekken van zonnestroom adviseert Nefit Bosch de hoogwaardige zonnepanelen van Solarwatt: tot wel 30 jaar lang gegarandeerd het hoogste rendement.


5. Glas
Heeft jouw woning nog enkel glas? Dan is dit vervangen voor dubbel glas een hele mooie investering om je huis te verduurzamen. Dit verdien je ook snel weer terug door de energie die je hiermee bespaart. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €3.000 en €5.000 voor het vervangen van je enkel glas door HR glas.


*Vanaf 1 januari 2021 is het verplicht een energieadviseur in te schakelen die bij jou langskomt om het energielabel te bepalen. Gemiddeld ligt de prijs voor een eengezinswoning rond de €190 euro en voor een appartement rond de €100 euro. Het energielabel is 10 jaar geldig.


Bron: oneworld.nl