Wat is de juiste warmtepomp voor mijn klant? Pro
Regelmatig zie je in de media ‘horrorverhalen’ voorbijkomen over warmtepompen. Wat hebben de meest verhalen gemeen? De gekozen warmtepomp blijkt een te klein of een te groot vermogen te hebben. Met alle gevolgen vandien. Hoe voorkom je teleurstellingen bij – en vooral ná – het realiseren van een warmtepompinstallatie?
Het begint allemaal met een goed installatie-ontwerp. Daarbij is het bepalen van het werkelijk benodigde vermogen essentieel. Een goede leidraad hiervoor biedt de ISSO 98-publicatie (lucht-waterwarmtepompen in woningen).
Daarnaast moeten ook warmteverliezen worden berekend. Dit kan volgens de rekenmethodiek van de ISSO 51 (dit is niet hetzelfde als een EPC-berekening. Een EPC-index geeft immers de energetische efficiëntie van een nieuwbouwwoning aan). In de ISSO 51 worden de benodigde vermogens voor verwarming berekend per vertrek. Hiermee kun je vervolgens het volledige benodigde installatievermogen bepalen.
Best een tijdrovende klus, maar wel vereist voor de definitieve vermogensberekening en de keuze van de juiste warmtepomp. Gelukkig zijn er eenvoudigere alternatieven om in het voortraject snel de juiste warmtepomp te selecteren. Wij zetten ze voor je op een rij: