Zo goed als de monteur

Decorative brandbar

04-10-2018

Zo goed als de monteur

Ketel is zo goed als haar monteur

Een HR-ketel die bij Nefit van de band rolt is een halffabrikaat. Hij functioneert pas goed op het moment dat een vakman de installatie heeft aangesloten en in bedrijf gesteld heeft.

Een toestel doet namelijk niets zonder een goed onderlegde monteur, die met kennis van product en techniek ervoor zorgt dat een cv-ketel zorgeloze warmte en warm water levert. De cv-installatie is een samenspel tussen apparaat, aanpalende techniek als leidingwerk en appendages, en het afgiftesysteem. En die monteur? Die is goed opgeleid, die houdt zijn vakkennis bij, en weet op basis van zijn ervaring wat de belangrijkste aandachtspunten zijn rond de cv-installatie. Denk bijvoorbeeld aan de toegenomen aandacht voor waterzijdig inregelen en veilige afvoer van rookgassen.

Online oriëntatie

Bij de aanschaf van een cv-toestel oriënteren veel consumenten online, waarbij de prijzen van de toestellen ze om de oren vliegen. Dit zijn meestal prijzen zonder installatie-uren, zonder benodigde appendages, zonder rookgasafvoer met dakdoorvoer, zonder waterzijdig inregelen en belangrijk: zonder een vakkundig oog die op basis van de specifieke situatie advies levert. Welk vermogen is nodig? Hoe zit het met tapwater? Hoe is er te verduurzamen met behoud van comfort?. Wat is de te verwachten levensduur en onderhoud? Veel consumenten realiseren zich dit niet. De cv-ketel heeft simpelweg niet de interesse die de nieuwe iPhone of smart-tv wel heeft. Dat gegeven is niet zo zeer een probleem, maar vooral een uitdaging. De consument die zich met haar online oriëntatie bij de vakhandel meldt, wil eigenlijk vooral geholpen worden.

Borst vooruit

In dat alles schuilt de toegevoegde waarde van de vakinstallateur. En inderdaad: die heeft een prijskaartje. En juist de krapte in de markt, het tekort aan handjes in de branche en de groeiende vraag naar veiligheid en comfort, zijn argumenten die in haar voordeel zouden moeten werken. De cv-ketel kan het niet alleen; de ketel functioneert enkel goed op basis van de prestatie van haar (onderhouds)monteur, en dat is het verhaal dat de branche vol trots zou moeten vertellen.

2019: wettelijke erkenning

De uiteindelijke eindtevredenheid: het gevoel van veiligheid en comfort, wordt pas écht gerealiseerd als de combinatie tussen toestel, vakkundige installatie én vakkundig onderhoud klopt. Het is daarom dat Nefit al jarenlang vol voor de vakman kiest, en het van harte toejuicht dat de gastechnisch installateur vanaf 2019 weer de wettelijke erkenning krijgt die hij verdient. Een meerwaarde ten opzichte van de handige neefjes en de pragmatische professional. De toegevoegde waarde van de vakman die het merk in zijn DNA heeft zitten, mag weer gezien, en gewaardeerd worden.