Nieuwe eisen voor werkzaamheden aan jouw gasverbrandingsinstallatie

Decorative brandbar
CO vrij 1600x900

CO vrij

Samen voorkomen we koolmonoxidevergiftiging

Vanaf 1 april 2023 is het wettelijk verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie aan jouw gastoestel of rookgasafvoer. Nefit Bosch is gecertificeerd en ook onze service-technicus die werkzaamheden verricht aan het toestel is volledig gecertificeerd volgens de nieuwe regels.

Wat is koolmonoxide?

Jouw huis en het water uit de kraan worden verwarmd door een gasverbrandingsinstallatie, zoals een cv-ketel of geiser. Bij het verwarmen komen rookgassen vrij, zoals koolmonoxide. Deze gevaarlijke rookgassen worden veilig afgevoerd via de schoorsteen, ook wel rookgasafvoer genoemd.

In sommige gevallen gaat het echter mis. Koolmonoxide (afgekort: CO) komt dan het huis binnen. Dit kan gebeuren wanneer installatie, onderhoud of reparatie niet of niet goed wordt gedaan. Omdat CO reukloos en onzichtbaar is, merk je daar niet meteen iets van. Maar wanneer je (te)veel koolmonoxide inademt, kun je er zelfs dood aan gaan. Elk jaar komen zo’n tien mensen om het leven door koolmonoxidevergiftiging. En honderden mensen worden er (ernstig) ziek van.

Nieuwe eisen in de bouwregelgeving vanaf 1 april 2023

Om ongelukken met koolmonoxide zoveel mogelijk te voorkomen gelden nieuwe eisen voor werkzaamheden aan jouw gasverbrandingsinstallatie. Dit betekent dat je vanaf 1 april 2023 verplicht bent om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie aan het gastoestel. Een installatiebedrijf inhuren dat niet gecertificeerd is of zelf klussen aan dit soort gasverbrandingsinstallaties is verboden en zelfs strafbaar.

Wat kun je nog meer doen om risico’s op koolmonoxide te beperken?

  • Laat jouw gasverbrandingsinstallatie regelmatig controleren en onderhouden door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf. Minimaal één keer per twee jaar, oudere toestellen één keer per jaar.
  • Is het tijd om het gastoestel te vervangen? Bespreek dan met een CO-vrij gecertificeerd installatiebedrijf de mogelijkheden.
  • Kijk ook eens op www.nefit-bosch.nl voor meer duurzame oplossingen, zoals een (hybride) warmtepomp.
  • Hang een koolmonoxidemelder op in huis. Deze waarschuwt jou wanneer er teveel CO in de woning is.
  • Kijk op www.co-wijzer.nl voor uitleg over waar je de CO-melder het beste kunt ophangen.
  • Weet wat je moet doen als het alarm van de CO-melder afgaat. Kijk hiervoor op www.co-wijzer.nl.

Extra aandachtspunten wanneer je in een portiekwoning, appartement of flat woont:

  • Bespreek het belang van onderhoud en de controle van de gezamenlijke rookgasafvoer met jouw vereniging van eigenaren (vve) of verhuurder. Zie ook www.volkshuisvestingnederland.nl/koolmonoxide
  • Vraag jouw vve of verhuurder naar een bewijs waaruit blijkt dat de gezamenlijke rookgasafvoer is gecontroleerd en veilig is.

Nefit Bosch is CO-gecertificeerd

Je kunt dat zien aan het CO-vrij logo. Onder de naam Bosch Thermotechniek B.V. kun je ons terugvinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’ op www.co-vrijregister.nl. Onze service-technicus draagt ook (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij kan aantonen dat hij voor een gecertificeerd bedrijf werkt.

Een CO-vrij certificaat krijgt een installatiebedrijf niet zomaar. Hiervoor hebben de installateurs een vaktechnische opleiding gedaan, is de werkwijze in het bedrijf aangepast en is speciale meetapparatuur gekocht. Ook vindt er controle plaats of het installatiebedrijf aan de wettelijke eisen blijft voldoen.