Gaskeurlabel: wat zegt het?

Decorative brandbar
  • Home
  • informatie

  • Gaskeurlabel

Header Gaskeurlabel 1600x900

Gaskeurlabel

Alle smaken op een rij

Kwaliteitskeurmerk Gaskeur

Op onze cv-(combi)ketels vind je labels van het kwaliteitskeurmerk Gaskeur. Ze geven garanties over energiezuinigheid, comfort, schone verbranding en aansluitmogelijkheden op zonneboilers. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Gaskeurlabel HR (Hoog Rendement)

Verwarmingsketels met dit keurmerk werken relatief efficiënt en zijn daardoor energiezuinig. ‘Hoog rendement’ wil zeggen dat een toestel een rendement van minstens 100% moet halen. Tegenwoordig is al zelfs 107% mogelijk, doordat deze hr-ketels warmte halen uit de waterdamp die ontstaat bij de verbranding van aardgas. Het keurmerk zegt alleen iets over de woningverwarming. Het warmwatergedeelte heeft namelijk eigen gaskeurlabels: HRww en CW.

Gaskeurlabel CW (Comfort Warm water)

Achter CW staat meestal een waarde, tussen 1 (laag comfort) en 6 (hoog comfort). Bij elke waarde horen bepaalde prestaties, zoals het rendement van het toestel, de tapdrempel, de wachttijd voordat er warm water is. Warmwaterbehoefte (40° C):

  • CW1: minder dan 6 liter/minuut in keuken of beperkt douchen; meerdere tappunten tegelijk niet mogelijk.
  • CW2: minstens 6 liter/minuut in keuken of douche; meerdere tappunten tegelijk niet mogelijk.
  • CW3: minstens 10 liter/minuut in keuken, douche of bad; meerdere tappunten tegelijk nauwelijks mogelijk.
  • CW4: minstens 12,5 liter/minuut in keuken of douche of bad; meerdere tappunten tegelijk beperkt mogelijk.
  • CW5: minstens 12,5 liter/minuut in keuken en douche of bad; meerdere tappunten tegelijk beperkt mogelijk.
  • CW6: minstens 12,5 liter/minuut in keuken, douche en bad; meerdere tappunten tegelijk optimaal mogelijk.

Hr-combiketels met een CW-label hebben een gebruiksrendement voor warm water van minimaal 67%. Voor andere combitoestellen met een CW-label is dat minstens 56%. Voor geisers en boilers 45%.

Gaskeurlabel HRww (Hoog Rendement warm water)

Ketels met dit keurmerk maken op heel efficiënte wijze water warm voor de warmwaterkraan. Gaskeur HRww is een aanvulling op het bestaande label Gaskeur CW. Het rendement van HRww is hoger en het gebruiksrendement moet minstens 67% zijn. Ook zijn de eisen voor de wachttijd strenger.

Gaskeurlabel NZ (Naverwarming Zonneboiler)

Dit keurmerk krijgen combiketels die je kunt aansluiten op een zonneboiler. Deze ketels werken dan als naverwarmer. Schijnt de zon bijvoorbeeld niet? Of heb je meer warm water nodig dan de zonneboiler beschikbaar heeft? Dan zorgt de ketel voor extra opwarming van water.

Bron: www.kiwa.nl