Comfortabel thuiswerken begint bij een goed werkende cv-installatie

Decorative brandbar
Warme werkkamer 1600x900

Comfortabel thuiswerken begint bij een goed werkende cv-installatie

31-05-2021

Comfortabel thuiswerken begint bij een goed werkende cv-installatie

Als je veel thuis werkt, is een comfortabel binnenklimaat belangrijk. Krijg je je werkkamer of een andere kamer in je huis niet goed warm? Dan ligt het waarschijnlijk aan de instelling van je cv-installatie. Dit heeft namelijk te maken door de manier waarop het warme water van je cv-ketel door het huis wordt rondgepompt. Blijft één kamer kouder dan de andere kamers, dan ben je al snel geneigd om de verwarming hoger te zetten. Maar een oplossing is het niet, omdat de andere kamers dan weer te warm worden. Daarnaast is dat ook niet gunstig voor je energierekening. De oplossing voor dit probleem is waterzijdig inregelen. Een simpel klusje voor een cv-installateur dat wel wat kost, maar ook veel geld kan besparen en je bovendien veel comfort oplevert.

Het geheim: waterzijdig inregelen

De installateur loopt eerst alle radiatoren in huis na. Dan wordt er bepaald hoeveel vermogen er nodig is per radiator. Zo wordt er precies berekend hoeveel water er door de installatie moet stromen om de woning lekker warm te krijgen. Daarna tapt de installateur de cv-installatie af en installeert hij eventueel nieuwe radiatorafsluiters met een instelbare begrenzing voor de waterstroom op de radiatoren. Vervolgens wordt de cv-installatie gevult en ontlucht. Daarna wordt er per radiator gekeken op welke begrenzing de radiatorafsluiter moet worden afgesteld. Daarna wordt het vermogen van alle radiatoren in het huis bij elkaar opgeteld en ingesteld op de cv-ketel. Wanneer er bepaalde radiatoren nooit worden gebruikt, worden deze van het totaal vermogen afgehaald. De capaciteit van de pomp wordt zo laag mogelijk ingesteld. Maar wel precies voldoende om drukverliezen te voorkomen.

Wat kost dat?

Een installateur is gemiddeld drie tot vier uur bezig met het goed inregelen van een cv-installatie. Waterzijdig inregelen kost tussen de 300 en 500 euro. Voor een gemiddeld jaarlijks energieverbruik (3.250 kWh stroom en 1.480 m³ gas) betaal je ca. 1.850 euro. Door waterzijdig in te regelen, bespaar je tussen de 5% en 30% op energie. Ga je uit van een besparing van 10%, dan heb je het bedrag voor het inregelen binnen 2 tot 3 jaar terugverdiend.

Voordelen van waterzijdig inregelen

Nadat de installateur je cv-ketel waterzijdig heeft ingeregeld, ga je veel voordelen ervaren. De cv-ketel hoeft nu minder moeite te doen om de woning te verwarmen. De cv-ketel moduleert beter. Dit scheelt enorm in energieverbruik. Het ruisen in de radiatoren is hiermee ook opgelost. De radiator in je werkkamer warmt nu gewoon op. Je hebt weer een lekkere werkplek en met de thermostaatknoppen op je radiatorafsluiter kun je simpel de temperatuur per kamer regelen. Ben je klaar met werken? Dan draai je de thermostaatknop in de werkkamer gewoon op de laagste stand.