Cv-installatie wordt hybride

Decorative brandbar
Hybrideopstelling Ommen 201125 043

Upgrade voor cv-installatie

Gasrekening 3 keer zo laag met hybride warmtepomp

08-03-2021

Stijgende gasprijs reden voor verduurzaming

Hybride verwarmen kent veel voordelen. Je energierekening gaat direct omlaag en er zijn geen grote aanpassingen nodig aan je woning. Voor particulieren kan volledig elektrisch verwarmen een brug te ver zijn. Een hybride warmtepomp is dan een relatief eenvoudige en toekomstbestendige stap. De laatste jaren wint de hybride warmtepomp in Nederland snel aan populariteit. Installateurs merken dat aan te toegenomen interesse bij woningeigenaren.

Dat ziet ook Frank Groen, directeur-eigenaar van Installatietechniek Groen uit Ommen. Enkele jaren terug plaatste Groen bij een klant een Nefit TrendLine HR-ketel met vloerverwarming, een zonneboilersysteem voor het warme tapwater en pv-panelen voor de elektriciteitsopwekking. Frank Groen: “Met de stijgende gasprijs wilde de eigenaar een extra stap nemen om energie te besparen’’. Een van de uitdagingen was kleine installatieruimte: hiervoor was een compacte oplossing, gemakkelijk in te bouwen oplossing nodig.

Compact en stil

Naast compacte afmetingen was voor installateur Groen een belangrijke voorwaarde dat de buitenunit vrijwel geen geluid mocht maken. “Met name omdat bij het project in Ommen de woningen op korte afstand van elkaar staan. Uit ervaring weet ik dat de Monoblocks van Nefit Bosch erg stil zijn,” zegt Groen. In dit geval werd het de Compress 7400i AW. ‘’Dat is de stilste buitenunit, met bovendien de grootste energiebesparing. En niet onbelangrijk… de buitenunit past ook nog eens heel mooi bij de woning.”

Ook bij 15 graden onder nul comfortabel

De koudeperiode in februari 2021 was een goede testcase voor warmtepompen. De hybride warmtepomp werkt zelfstandig en bij echt strenge vorst springt de cv-ketel bij. De Compress is niet de goedkoopste, maar het rendement en dus ook de besparing zijn aanzienlijk groter dan dat van andere warmtepompen, zegt de Consumentenbond. Dat kan Frank Groen alleen maar beamen. “Tijdens de koude winterdagen, met vorst tot -15°C, zorgde de installatie moeiteloos voor de verwarming. Het was heel geruststellend om te zien dat de cv-ketel het pas bij -5 graden overnam van de warmtepomp. Dat zegt iets over de kwaliteit en betrouwbaarheid van de Nefit Bosch warmtepompen.”

Beste warmtepomp

Met maar 33 dB (A) op 3 meter afstand komt de Compress 7400i 5 B als winnaar uit het onderzoek ‘Beste warmtepomp’ van de Consumentenbond: ‘’het is stilste uit de test, met de grootste energiebesparing’’. De Compress heeft niet alleen een fluisterstille buitenunit, maar ook een hele compacte binnenunit die werkt met elke cv-ketel, ongeacht het merk. Een van de pluspunten is dat een aantal losse componenten, prefab in de unit is geïntegreerd. Hij is dus sneller te installeren en het ziet er netter uit. Een heel compacte oplossing die zelfs in kleine ruimtes naast de HR-ketel past en sterk verbeterde prestaties levert op het gebied van comfort en energiebesparing.

Extra voordeel: de warmtepomp kan ook koelen. Hij gebruikt dan de leidingen van de vloerverwarming om de woning 5 graden koeler maken. Zo zorgt hij ook op warme zomerse dagen een aangenaam binnenklimaat.

Service

Installateurs worden van ontwerp tot onderhoud ondersteund door de fabrikant uit Deventer. De installateur staat er nooit alleen voor: de ervaren adviseurs van de helpdesk staat altijd voor ze klaar. ”We zijn heel erg tevreden over de service. Bij vragen komt Nefit Bosch altijd met een goede oplossing,” aldus installateur Groen.