Extra subsidie voor hybride warmtepomp in 2022

Decorative brandbar
Kosten warmtepomp 2000px

Extra subsidie voor hybride warmtepomp in 2022

16-11-2021

Extra subsidie voor hybride warmtepomp in 2022

In een brief aan de Kamer heeft staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius het drie sporenbeleid voor de stimulering van hybride warmtepompen gepresenteerd waar het kabinet op gaat inzetten:

  • Subsidiering
  • Stimulering
  • Op langere termijn: de uitfasering van de cv-ketel (zal pas na 2025 mogelijk worden ingezet)

De komende drie jaar (2022-2024) zet het kabinet in op extra subsidie en betere informatie/advies over hybride warmtepompen. Het subsidiebedrag voor hybride warmtepompen wordt per 2022 verhoogd van twintig naar dertig procent. De aanschaf van een hybride warmtepomp kan voor veel huiseigenaren een mooie stap zijn om het gasverbruik te verlagen en zo bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.


Inzet extra subsidie

Met Prinsjesdag werd al bekend gemaakt dat 288 miljoen euro ingezet gaat worden voor de stimulering van hybride warmtepompen. De komende drie jaar wordt het budget voor de ‘investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE) verhoogd met 282 miljoen euro. Via deze regeling wordt onder meer subsidie verstrekt voor hybride warmtepompen. Het subsidiebedrag voor hybride warmtepompen wordt per 2022 verhoogd van twintig naar dertig procent van de gemiddelde totale investeringskosten. De overige drie miljoen wordt ingezet voor betere informatie en advies over hybride warmtepompen.


Subsidie pas in 2022 aanvragen

Ben je van plan om een hybride warmtepomp aan te schaffen? Dan kun je het beste de subsidie in 2022 aanvragen. Dan krijg je geen twintig, maar dertig procent subsidie. De subsidie voor hybride warmtepompen verloopt via de RVO. De warmtepomp moet geïnstalleerd zijn voordat je een aanvraag indient. Tot maximaal 12 maanden na installatie van de warmtepomp kan subsidie worden aangevraagd. Als de aanvraag is gecombineerd met een isolatiemaatregel dan kan de subsidie aangevraagd worden tot 12 maanden na het installeren of aanbrengen van de eerste maatregel.

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch