Hybride bijna altijd goedkoper dan hr-ketel

Decorative brandbar

09-05-2021

Hybride bijna altijd goedkoper dan hr-ketel

De hybride warmtepomp (hr-ketel plus warmtepomp) is over tien jaar in bijna alle gevallen goedkoper dan een hr-ketel, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Ecorys. Ecorys onderzocht de concurrentiepositie van de hybride warmtepomp in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, dat wilde weten wat de beste verduurzamingswegen zijn richting 2030. In de analyse gaat Ecorys er wel van uit dat de hybride warmtepomp (met een geschatte COP van 3,2) in 2030 nog steeds gesubsidieerd wordt. Op dit moment is er voor de techniek een flinke ISDE-subsidie beschikbaar. Verder rekent Ecorys met steeds hogere energiebelasting op aardgas en een steeds lager wordende energiebelasting op elektriciteit.

Tussen- en eindoplossing

Voordeel van de hybride warmtepomp is dat je niet opgescheept zit met een verouderde techniek als je op later moment nog verder wil verduurzamen, zegt Ecorys. “Naast dat de hybride warmtepomp als eindoplossing in 2030 kan fungeren, kan de hybride warmtepomp ook op korte termijn ingezet worden als tussenoplossing.”

Minister Bas van ”t Wout van Economische Zaken concludeert: “De resultaten laten zien dat de hybride warmtepomp een goede aanvulling is op de inzet van robuuste verduurzamingsstrategieën, zoals warmtenetten, via de wijkgerichte aanpak. De hybride warmtepomp kan als spijtvrije toepassing worden ingezet in situaties waar er de komende 10 tot 15 jaar geen robuuste optie voorzien wordt.”

Pleidooi voor meer hybrides

Het rapport komt op een goed moment voor voorstanders van de hybride warmtepomp. Twee weken terug bepleitte een bonte coalitie van partijen, bestaande uit Techniek Nederland, Netbeheer Nederland en Natuur & Milieu, dat het kabinet de komende jaren 120 miljoen euro extra gaat besteden aan hybride warmtepompen, waardoor vanaf 2024 minimaal 100.000 hybride warmtepompen per jaar extra geïnstalleerd kunnen worden.

Bron: Installatie.nl / Ecorys.nl