(Hybride) warmtepomp ook zonder plicht de beste oplossing voor de meeste huishoudens

Decorative brandbar
Bosch Copmpress 3400i buitenunit Tilburg 013

22-05-2024

(Hybride) warmtepomp ook zonder plicht de beste oplossing voor de meeste huishoudens

Het wordt niet verplicht om minimaal een (hybride) warmtepomp aan te schaffen bij vervanging van de cv-ketel vanaf 2026. Dit staat in het hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartijen die de nieuwe regering moeten gaan vormen.

Alhoewel we als Nefit Bosch ook producent zijn van cv-ketels, hebben we als organisatie miljoenen geïnvesteerd om onze bijdrage te leveren aan het halen van de klimaatdoelen waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd. Het laten vallen van de verplichting zorgt in onze ogen voor onnodige vertraging, maar doet niets af aan het feit dat de warmtepomp onmisbaar is om de doelen te realiseren.

Met name hybride warmtepompen zijn qua investering en rendement voor de meeste huishoudens de beste optie om gasverbruik en CO2-uitstoot te verminderen. Niet voor niets is in Nederland al jaren geleden ingezet op hybride verwarmen, een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel. Een hybride systeem levert aantoonbaar tot 80% gasbesparing op, blijkt uit het demonstratieproject ‘Hybride Verwarmd’ (2023). Bovendien is het een betrouwbare oplossing door de mogelijkheid om tijdelijk terug te schakelen op gas wanneer dit nodig zou zijn.

De toekomstige regering geeft in het hoofdlijnenakkoord aan vast te houden aan de klimaatdoelen. De klimaatdoelen van de Europese Unie, waaronder een reductie van minimaal 55% in CO2-uitstoot tegen 2030 en het streven naar klimaatneutraliteit in 2050, blijven ongeacht de kleur van het kabinet onverminderd van kracht.

Onmisbare bijdrage

De regering in wording is zich terdege bewust dat maatregelen nodig zijn. Zo wil ze het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden blijven stimuleren. ‘’Ik verwacht niet dat de warmtepomp nu uit de gratie raakt. Integendeel, warmtepompen leveren een onmisbare bijdrage aan CO2-reductie”, zegt Gerd Vrieling, Managing Director Nefit Bosch. ‘’Het is immers bewezen dat een (hybride) warmtepomp voor de meeste huishoudens de beste optie is, zowel economisch, als technisch. Ik zie het schrappen van de verplichting dan ook meer als een uitnodiging om ook andere energiebesparende technologieën een kans te geven. In de praktijk zullen echter zien dat warmtepompen een dominante positie in de markt gaan innemen”, aldus Vrieling.

Duurzame oplossingen

Nefit Bosch blijft zich onverminderd inzetten voor duurzame verwarmingsoplossingen. We anticiperen hierbij al jaren op een gevarieerde energiemix, met zowel warmtepompen en zonne-energie, als gasgebonden oplossingen, inclusief waterstof.