Wat is legionella en hoe beveiligd Bosch cv-ketels ertegen?

Decorative brandbar
Nefit proline eco open schuin

Legionella

Hoe zijn cv-ketels beveiligd?

13-07-2023

Legionella en cv-ketels

De veiligheidswaarschuwing die recent door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is afgegeven, geldt niet voor Nefit Bosch cv-ketels. Voor mensen met een Nefit of Bosch cv-ketel is er geen enkele reden tot ongerustheid.


Wat is legionella?
Legionella is een bacterie die groeit in water en gevaarlijk kan zijn bij temperaturen van 20 tot 50 graden. De legionellabacterie kan voorkomen in heel kleine waterdruppeltjes die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld douches, tuinslangen met een vernevelstand of bubbelbaden Door het inademen van deze kleine druppeltjes (ook wel aerosolen genoemd) kan de legionella-bacterie in uw longen komen. Daar kan de bacterie voor klachten zorgen, die worden aangeduid met veteranenziekte, maar de kans is dat u ziek wordt is klein. U kunt wel maatregelen nemen om de kans op legionellagroei in uw leidingen te verkleinen. (bron: NVWA).


Nefit Bosch cv-ketels zijn beveiligd tegen legionella
Combiketels van Nefit Bosch zijn voorzien van legionella-beveiliging. Zo zijn ze voorzien van een aparte platenwisselaar voor het verwarmen van tapwater. Hierin kan geen water achterblijven, zodat het risico van legionella-vorming niet aanwezig is. Bij alle toestellen is af fabriek de tapwatertemperatuur ingesteld op 60℃ (in praktijk 62℃, omdat wordt gerekend met de temperatuur van het water bij het laatste tappunt). Bij zo'n hoge temperatuur worden eventueel aanwezige legionella-bacteriën direct gedood. Als de instellingen voor warm water niet worden veranderd, is er geen gevaar voor legionella-besmetting.

Tip: mocht u in het kader van energiebesparing de temperatuur van de cv-ketel lager willen zetten, doe dit dan alleen voor de cv-watertemperatuur. Laat de tapwatertemperatuur ongewijzigd om een eventueel risico van legionellavorming uit te sluiten. Het RIVM adviseert altijd om de tapwatertemperatuur van de cv-ketel op minstens 60 graden af te stellen.

Meer informatie over de veiligheidswaarschuwing en te nemen maatregelen vindt u op de website van de NVWA

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch