Meer warmtepompen verkocht in woningbouw

Decorative brandbar

31-08-2023

Meer warmtepompen verkocht in woningbouw

In de woningbouw zijn in de eerste helft van 2023 in totaal ruim 85 duizend warmtepompen verkocht, een groei van 80% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Vereniging Warmtepompen handhaaft de prognose voor heel 2023 met 60% groei naar 170 duizend warmtepompen in de woningbouw.

Het aandeel voor nieuwbouw wordt geschat op ruim 50 duizend – per definitie all-electric – warmtepompen in 2023. In de nieuwbouw neemt het aandeel water/water-warmtepompen met bodemenergie of PVT als bron toe met 20% ten opzichte van vorig jaar. Het aandeel lucht/water warmtepompen in de nieuwbouw neemt daarmee af.

De prognose voor de bestaande woningbouw is 120 duizend warmtepompen in heel 2023, ruim een verdubbeling. De verhouding all-electric/hybride in de bestaande woningbouw blijft vooralsnog 50/50 evenals vorig jaar.

Prognose

Volgens onze prognose – en geheel in lijn met de verdere verduurzaming van de gebouwde omgeving – zet de groei van warmtepompen in de bestaande woningbouw verder door. Hoewel materialentekorten en daarmee de levertijden verder teruglopen en een deel van de groei dus bestaat uit nalevering van openstaande bestellingen, is er tevens significante autonome groei.

Maar er zijn nog genoeg andere aandachtspunten waar Vereniging Warmtepompen en haar leden komende jaar samen op focussen, richting ruim 300 duizend warmtepompen per jaar en bijvoorbeeld ook de nu nog ontbrekende groei in het utiliteitssegment.

Voortzetting van beleid is nodig

Ná de val van het kabinet van vorige week vrijdag, 7 juli jl., hopen we dat het het demissionaire kabinet zal lukken om belangrijk staand beleid door te zetten, dat nodig is om de warmtepomp zijn rol verder te laten pakken in de energietransitie. Voorzitter Frank Agterberg geeft aan dat “de warmtepompen-branche ook nu standvastig blijft om zo snel als mogelijk van het aardgas af te gaan en daar hebben we wél voortzetting van beleid voor nodig.”

Bron: Vereniging warmtepompen