Middeleeuwse panden met modern wooncomfort

Decorative brandbar
LR Het Museum Leeuwarden 200820 019

Middeleeuwse panden met modern wooncomfort

02-11-2020

Nefit ProLine NxT verwarmt 24 appartementen in voormalig Fries Museum

Het voormalig onderkomen van Het Fries Museum in Leeuwarden bestaat sinds afgelopen zomer uit 24 koop- en huurappartementen. De projectontwikkelaar koos bewust voor compacte en energiezuinige HR-toestellen. Elk van de nieuwe appartementen in de monumentale panden aan de Turfmarkt, waarvan het oudste zelfs uit de vijftiende eeuw stamt,is voorzien van een Nefit ProLine NxT voor verwarming en warm tapwater.


Effectieve woonruimte

Het complex draagt de toepasselijke naam ‘Het Museum’. Aan de buitenkant stralen de panden nog altijd de rijke historische sfeer van weleer uit. De nieuwe woningen van 50 tot 120 vierkante meter en de gezamenlijke binnentuinen bieden modern wooncomfort. Bij de renovatie werd de energie-efficiëntie van de historische panden uiteraard flink opgeschroefd, met name door vergaande isolatie. De klimaatinstallatie in de kelder, voorheen essentieel voor de conservering van kunstwerken, werd verwijderd en 24 ProLine NxT-toestellen geplaatst.

Voor de projectontwikkelaar waren naast het wooncomfort, een zo gering mogelijk beslag op effectieve woonruimte en een laag energieverbruik de belangrijkste criteria om te kiezen voor Nefit ProLine HR-ketels. Ewald Installatiebedrijf verzorgde alle installatietechnische werkzaamheden. Het bedrijf plaatste in de afgelopen jaren naast de HR-ketels van Nefit Bosch ook veel EnviLine luchtwarmtepompen. Hoogwaardige kwaliteit en goede service, zijn voor het installatiebedrijf de redenen om samen te werken met Nefit Bosch.


Energiezuinige, gasgestookte oplossing

Als het gaat om verwarmen en warm water biedt Nefit Bosch drie breed toepasbare opties: gasloze all-electric oplossingen, hybride oplossingen en conventioneel gasgestookt oplossingen. Voor wie binnen de projectmatige nieuwbouw of renovatie kiest voor een gasgestookte installatie biedt de Nefit ProLine-serie juist oplossingen. Naast ProLine NxT is er de ProLine Eco, een laagdrempelige oplossing om de energieprestaties van woningen te verbeteren. Het toestel is ongeveer 100 Euro duurder dan de ProLine NxT-equivalent en heeft een van de hoogste tapwaterrendementen in zijn prijsklasse.


Basis voor verdere verduurzaming

Met de keuze voor Nefit ProLine NxT is in dit project direct de basis gelegd voor eventuele toekomstige verduurzamingsstappen. Upgraden naar een hybride installatie is zonder ingrijpende aanpassingen mogelijk, bijvoorbeeld in door uitbreiding met de nieuwe, zeer compacte luchtwarmtepomp Compress Hybrid van Nefit Bosch.


Opdrachtgever:
Bouwbedrijf De Vries

Installateur:
Ewald Installatiebedrijf