Nederlanders treffen massaal energiebesparende maatregelen

Decorative brandbar

21-03-2024

Nederlanders treffen massaal energiebesparende maatregelen


Nederlanders zijn serieus bezig met het besparen van energie, en de cijfers zijn onmiskenbaar. Volgens de recente Nationale Energiemonitor, uitgevoerd door Kieskeurig.nl en ID.nl onder bijna 8.000 Nederlanders, heeft een indrukwekkende 92,4 % van hen in de afgelopen twee jaar energiebesparende maatregelen genomen. Bijna de helft van deze groep gaf aan jaarlijks meer dan 250 euro te besparen. 8,5 % Gaf zelfs aan meer dan 1000 euro te besparen. Een duidelijk signaal dat energiebesparing niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.


Uit het rapport blijkt dat het verlagen van de thermostaat, het omwisselen van gloeilampen naar LED-verlichting en het inkorten van douchetijden tot de meest populaire maatregelen behoren om te besparen. Bovendien heeft maar liefst 66,9 % van de Nederlanders isolatiemaatregelen getroffen, waarbij het installeren van HR++ glas en het isoleren van spouwmuren, daken en vloeren de voorkeur hebben.

De opkomst van slimme producten

Naarmate de technologie beter wordt, worden slimme producten steeds populairder als handig middel om geld te besparen. Recent onderzoek toont aan dat maar liefst 77,3 % van gebruikers van slimme produten, een slimme thermostaat geïnstalleerd heeft. Terwijl 40 % van hen ook slimme verlichting in huis heeft. Alhoewel een groot deel al gebruik maakt van deze slimme producten, geeft 41,3 % toch aan dat ze de investeringskosten van deze producten te hoog vinden.

Tevredenheid onder warmtepompbezitters

De tevredenheid onder bezitters van warmtepompen blijkt opvallend hoog te zijn, met een gemiddelde beoordeling van 8,5 uit 10. Ondanks deze positieve feedback heeft het merendeel van de respondenten nog geen warmtepomp geïnstalleerd. Onder degenen die wel over een warmtepomp beschikken, is de hybride variant het meest populair. Deze variant wordt namelijk door 37% van de gebruikers gekozen, terwijl de water-water warmtepomp het minst populair is. Opvallend is dat in 69 % van de situaties bewoners zelf beslissen welke warmtepomp ze willen, terwijl installateurs in 19% van de gevallen deze beslissing nemen.
Bron: reshift.nl

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch