'Fit to fit' prefab bouw en renovatie

Decorative brandbar
Skids Nijmegen 210421 026

Nefit Bosch Prefab Solutions

Primeur voor 220 woningen in Nijmegen

19-05-2021

'Fit to fit' uitkomst voor prefab bouw en renovatie.

Woningcorporatie Talis en Dura Vermeer hebben de primeur in Nijmegen.

Prefabricage is dé oplossing om in hoog tempo nieuwe woningen te bouwen en bestaande woningen te renoveren en te verduurzamen. Onder de noemer ‘Fit to Fit’ ontwikkelt Nefit Bosch,samen met ketenpartners, innovatieve oplossingen om ook op installatiegebied de nodige snelheid en efficiëntie te realiseren. Woningcorporatie Talis en Dura Vermeer hebben in Nijmegen de primeur bij de vervanging van in totaal 220 sociale huurwoningen in de wijk Jerusalem, die van hout en bijna allemaal aardgasvrij worden. Voor dit project is een all-in-one skid ontwikkeld waarin alle installatiecomponenten plug & play zijn voorgemonteerd.

Dura Vermeer past het sloop-/nieuwbouw product ‘Blokje Om’ toe; een beproefd houtbouwproduct waarbij telkens een woonblok tot aan de bestaande fundering wordt gesloopt en binnen twintig werkdagen wordt teruggebouwd. In aansluiting daarop ontwikkelde Nefit Bosch in samenspraak met Dura Vermeer en Installatiebedrijf De Leeuw uit Boven-Leeuwen de all-in-one skid. Een complete prefab installatieruimte die in het configuratiecentrum van Nefit Bosch in Deventer op maat wordt geconstrueerd. Daarin worden alle installatiecomponenten geplaatst en ingeregeld, al het leidingwerk wordt voorgemonteerd. Na levering wordt de skid in de woning gehesen voor het dak erop gaat, waarna aansluiten een kwestie is van plug & play.

Fit to Fit: complete installatie-units

De skid voor het Nijmeegse project meet 1,20 x 1,30 meter en bevat een 300 liter Nefit zonneboiler, een pv-omvormer, een Bosch Tronic Heat 3500 elektrische cv-ketel, een Bosch Tronic TR5000 doorstroomtoestel en een WTW-unit van collega-fabrikant Zehnder. Enkele van de units zijn uitgevoerd als hybride installatie en voorzien van een gasketel.

Op het dak van elke woning worden twee Nefit SolarLine zonnecollectoren geplaatst. ‘Het zonneboilersysteem voorziet de woning het grootste deel van het jaar van zowel warmte als warm tapwater’, legt accountmanager Arjan van Eldik van Nefit Bosch uit. ‘Het doorstroomtoestel zorgt voor naverwarming van de zonneboiler, de elektrische cv-ketel springt alleen waar nodig bij. Andere varianten zijn ook mogelijk. We kunnen naar wens ook een all-electric warmtepompoplossing of een hybride combinatie van een warmtepomp en een HR-ketel in de all-in-one skid plaatsen.’

Vertrouwde rol installateur, optimalisatie door ontzorging

Wat Nefit Bosch betreft blijft de installateur ook bij de 'Fit-to-fit' prefab oplossingen zijn vertrouwde rol in de keten vervullen. Maar omdat installerend Nederland kampt met een tekort aan gekwalificeerd technisch personeel kan de installateur ook volledig worden ontzorgd. Nefit Bosch levert dan de skids direct op de bouwplaats aan, waar de installateur ze alleen nog hoeft aan te sluiten. Hierdoor zijn er op de (bouw)locatie minder mensen nodig. Bovendien wordt veel tijdwinst geboekt en worden faalkosten geminimaliseerd.

Fit to Fit - Nefit Bosch Prefab Solutions

De complete installatie-unit wordt in de woning gehesen. Het aansluiten is plug & play