De terugverdientijd van warmtepomp en zonneboilers gemiddeld drie keer korter

Decorative brandbar
Woerden Envi Line warmtepomp zonneboiler 1600x900

Terugverdientijd verduurzamingsmaatregelen korter

25-08-2022

Terugverdientijd verduurzamingsmaatregelen korter

Door de hoge energieprijzen is de terugverdientijd van verschillende verduurzamingsmaatregelen gemiddeld drie keer korter sinds begin dit jaar, ten opzichte van begin 2021. Met de energieprijzen van april verdient isolatie in slecht geïsoleerde woning zich bijvoorbeeld binnen een tot zes jaar terug, dat rekende CE Delft uit, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).


Warmtepompen en zonneboilers financieel interessante optie

CE Delft berekende de terugverdientijd voor 3 Isolatiemaatregelen en 4 Duurzame warmtetechnieken voor (verschillende huizentypes en bouwjaren).

  • Isolatiemaatregelen: Dak, spouw en vloerisolatie.
  • Duurzame warmtetechnieken: HR++-glas, warmtepomp, hybride warmtepomp of zonneboiler.

Waar isolatie de logische beginstap is voor slecht geïsoleerde huizen, daar komen warmtepompen en zonneboilers uit het onderzoek naar voren als financieel interessante opties voor beter geïsoleerde woningen: die verdienen zich in twee tot zes jaar terug. “Verduurzaming is de kortste, zekerste en blijvende weg naar een lagere energierekening”, zegt NVDE-voorzitter Olof van der Gaag.

Geen moment voor teleurstellingen

Volgens de NVDE laat het onderzoek van CE Delft ook zien dat het wenselijk is dat de overheid met een duidelijke isolatieaanpak komt, vergelijkbaar met het recent gepresenteerde Actieplan Hybride Warmtepomp. De NVDE noemt minimumeisen aan isolatie bij renovatie of de verkoop van de woning als voorbeeld.

“Goede isolatie is de beste garantie om de energievraag en dus de energierekening beperkt te houden. En natuurlijk ook om onze afhankelijkheid van Russisch aardgas snel te beëindigen en klimaatverandering te verminderen”, aldus Van der Gaag. Randvoorwaarden als subsidie, belasting, lening en ondersteuning zijn daarbij essentieel volgens de brancheorganisatie.

De NVDE erkent dat een enorme stijging van de vraag naar verduurzamende maatregelen problemen zou geven op dit moment. Bedrijven kunnen de huidige vraag al nauwelijks aan. Uit een rondvraag bleek dat driekwart van de bedrijven in de duurzame energie bijvoorbeeld last heeft van materiaaltekorten.

Op basis van duidelijke normering zouden bedrijven “veel beter en gerichter” hun investeringen kunnen doen. De NVDE zegt daarom blij te zijn met de maatregelen die het kabinet al genomen heeft, maar dringt erop aan dat er wordt doorgepakt. “Dit is geen moment om mensen teleur te stellen die willen verduurzamen”, aldus Van der Gaag.


Bron: www.warmte365.nl

Hybride warmtepomp
Met een hybride warmtepomp kan je gasrekening direct tot wel 70% lager uitvallen. Houd er rekening mee dat je elektriciteitsverbruik omhoog gaat. Netto besparen hybride verwarmingsinstallaties tot 25% energie. Tel uit je winst.
Meer informatie
Zonneboiler
De royale, perfect geïsoleerde SolarLine II zonneboiler zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat. Met SolarLine II wordt tot 60% van al het water voor douche, bad en keuken gratis verwarmd door de zon. Je realiseert een forse gasbesparing van tot wel 375 m3 bij twee collectoren.
Meer informatie