Warmtepompen, waterstof, well-being

Decorative brandbar
Bosch heatpump production Sweden EGH3473 lr

29-11-2022

Nefit Bosch: verviervoudiging warmtepompproductie

Midden in de energietransitie werden we in het afgelopen jaar overvallen door een energiecrisis. Miljoenen huishoudens vragen zich af hoe ze de energierekening kunnen verlagen. De vraag naar warmtepompen en andere gasloze oplossingen rijst de pan uit en levertijden van een jaar zijn geen uitzondering. Toch ziet Gerd Vrieling, commercieel directeur bij Nefit Bosch, dit als een tijdelijk probleem: ‘’Achter de schermen werken we hard aan oplossingen en de eerste verbeteringen in levertijden zijn zichtbaar. Als de achterstanden eenmaal weg zijn, gaat de transitie in een hoog tempo door.’’ Hij legt uit wat er voor 2023 en daarna op stapel staat.

Warmtepomp productie vier keer zo hoog

De komende twee jaren steekt zijn organisatie drie miljard euro in klimaatneutrale technologie, vertelt Vrieling. Dat het bedrijf steeds meer inzet op oplossingen die de energietransitie versnellen, is niet vreemd. Vrieling: “De komende jaren krijg je een elektrificatiegolf. De vraag naar warmtepompen blijft sterk toenemen. Daarom verviervoudigen we onze productie in Europa.’’ Ook in Nederland zullen warmtepompen worden geproduceerd: de nieuwe innovatieve monoblock dakwarmtepomp, die specifiek voor de Nederlandse markt is ontwikkeld, zal vanaf volgend jaar in Deventer van de band rollen.

Alles elektrisch

Elektrificatie gaat de komende jaren een grotere vlucht nemen in de verwarmingswereld. Daarvan is Vrieling overtuigd. ‘’Of het nu gaat om hybride oplossingen, of volledig elektrische, er is geen weg terug. Waar we ruim 10 jaar geleden nog bijna volledig georiënteerd waren op verbrandingssystemen, zoals gasketels, is onze organisatie nu voor tachtig procent gefocust op elektrische - of hybride - oplossingen.’’ Het portfolio van Nefit Bosch in Nederland is de afgelopen jaren enorm verbreed. En daar blijft het niet bij: in 2023 komt er een compleet nieuwe range warmtepompen met natuurlijke koudemiddelen, hoge aanvoertemperaturen en een hoge COP.

Van bodemwarmte tot infrarood

Naast een ruim assortiment aan warmtepompen, van lucht-water tot grondgebonden, biedt het bedrijf tegenwoordig een breed scala aan elektrische oplossingen, zoals airconditioners, warmwatersystemen en infraroodverwarming. Komend jaar worden daar nog een reeks duurzame en slimme consumentenproducten aan toegevoegd, de zogeheten ‘well-being’-lijn. De mogelijkheden die de wereldwijde organisatie in huis heeft om verder te groeien, lijken bijna onbeperkt.

Waterstof: ook voor de gebouwde omgeving

Naast elektrificatie blijft Nefit Bosch investeren in ‘schone’ verbrandingstechnologie. Vrieling: “Nu zijn het vooral warmtepompen, zonne-energie en elektrische oplossingen, maar waterstof zal zeker ook deel uitmaken van de transitie. In eerste instantie vooral in het wegtransport en in de industrie.’’ Voor het verwarmen van woningen is er nog wel een weg te gaan, “maar daar is zeker een plek voor.“ denkt Vrieling. Eerder presenteerde het bedrijf al een H2 Ready cv-ketel die werkt op aardgas en binnen een uur kan worden omgezet naar honderd procent waterstof. Dat het bedrijf waterstof ziet als serieuze optie, blijkt uit het feit dat het in Deventer bouwt aan ‘een van de grootste testcentra voor waterstoftoepassingen in Europa’. ‘’Het wordt een ultramoderne R&D-faciliteit voor de internationale markt met een eigen elektrolyzer voor groene waterstof.’’

Bosch levert overigens al enige tijd waterstofketels en H2 Ready grootvermogen ketels voor de industrie.

Elktrolyzers uit Tilburg

Eerder dit jaar kondigde de onderneming aan nog eens 500 miljoen euro vrij te maken voor de ontwikkeling en de productie van componenten voor elektrolyzers waarmee groene waterstof kan worden gemaakt. In Tilburg start het bedrijf met de massaproductie van onderdelen voor deze elektrolyzers. “We wedden bewust op verschillende paarden, we willen niet langer afhankelijk zijn van gas en olie uit Rusland. Of het nu om warmtepompen of waterstof gaat, we willen twee keer zo snel groeien als de markt,” aldus Vrieling.

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch