Nieuwe monoblock met natuurlijk koudemiddel

Decorative brandbar

Nieuwe monoblock met natuurlijk koudemiddel

Deventer, 1 september 2023 - De Bosch Compress 5800i AW, het nieuwe paradepaardje van Nefit Bosch, is nu leverbaar. Deze nieuwe generatie lucht-waterwarmtepompen perfectioneert het bewezen monoblock-concept van Bosch. De Compress 5800i AW is toekomstbestendig dankzij onder meer het natuurlijke koudemiddel R290 (propaan) en een stillere werking dan ooit. De nieuwe varianten zijn mede door de hoge aanvoertemperaturen geschikt voor bijna iedere toepassing, in zowel nieuwbouw, als renovatie. De drie meest gangbare vermogens zijn vanaf nu leverbaar via de groothandel.

Natuurlijk koudemiddel

De Compress 5800i AW is de eerste van een reeks nieuwe warmtepompen van Nefit Bosch die gebruikmaken van propaan (R290). Dit natuurlijke, PFAS-vrije koudemiddel, waarvan het gesloten circuit van de warmtepomp minder dan een kilogram bevat, kent een broeikasgaspotentieel (Global Warming Potential) van slechts 3. Dat is vele malen lager dan dat van de tot nu toe gangbare koudemiddelen. Deze natuurlijke grondstof valt daarom ook niet onder de F-gassenverordening.

Stiller dan de stilste

De Compress 5800i AW is nog stiller dan de Nefit Bosch warmtepomp die als stilste naar voren komt in de meest recente warmtepomptest van de Consumentenbond. Op een afstand van drie meter bedraagt het geluidsdrukniveau van de 4 kW-variant in Nachtmodus slechts 26 dB(A). Dat is zo goed als onhoorbaar. Daarmee is de Compress 5800i AW probleemloos dichtbij de erfgrens te installeren en in dichtbebouwde wijken en rijtjeswoningen.

Hoge temperatuur

De Compress 5800i AW kan warm tapwater leveren tot 75°C en de maximale aanvoertemperatuur voor verwarming is eveneens 75°C. De warmtepomp is daarmee niet alleen geschikt voor nieuwbouw, maar ook voor bestaande verwarmingssystemen met conventionele radiatoren.

Installatievriendelijk

De nieuwe serie is geoptimaliseerd voor installatiegemak. Installateurs hebben geen F-gassencertificering nodig. De buitenunit is vrij te plaatsen tot 30 meter afstand van de binnenunit. De binnenunit zelf, waarin alle belangrijke componenten zijn geïntegreerd, is plug-and-play te installeren. De ingebruikname is eenvoudig via een kort opstartmenu op het intuïtieve kleuren-touchscreen.

Varianten

In eerste instantie zijn drie verschillende buitenunits leverbaar: 4, 5 en 7 kW (A-7/W35). Hier komen begin 2024 nog twee grotere modellen bij van 9 en 12 kW. Alle varianten hebben een energielabel A+++ en een COP tot 4,85 (bij A7/W35). Qua binnenunit kan worden gekozen uit twee varianten. In de Tower-variant met een vloeroppervlak van slechts 0.36 m2 zijn een warmwaterboiler van 170 liter en een buffervat van 16 liter geïntegreerd. Bij de compacte wandhangende variant is de 3-wegklep ingebouwd.

Standaard Wifi-module

Een draadloze internetmodule is standaard geïntegreerd in de binnenunit. Eenmaal aangesloten op het internet, kan de installateur het systeem op afstand monitoren en beheren met behulp van Bosch HomeCom Pro. Gebruikers kunnen de warmtepomp eenvoudig instellen via het intuïtieve kleuren-touchscreen of de HomeCom Easy app.

Snel leverbaar

Met de komst van de Bosch Compress 5800i AW (all-electric) en binnenkort ook de Bosch Compress 2000 AWF (all-electric en hybride) biedt het programma van Nefit Bosch voor elke warmtepompvraag, monoblock en split, bij aanvang van het komende stookseizoen een snel leverbare oplossing.

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch