Ketelvervanging bij trainingscentrum van de politie, Elst

Decorative brandbar
Pro

Ketelvervanging bij trainingscentrum van de politie, Elst

Condens 7000F HR-ketels in cascadeopstelling

Ketelvervanging bij trainingscentrum van de politie, Elst

In het Integrale Beroepsvaardigheden Trainingscentrum (IBT) in Elst houden politieagenten de vaardigheden op peil waarover zij moeten beschikken in hun dagelijks werk. Hier werden twee bestaande VR-ketels vervangen door twee Bosch Condens 7000F HR-ketels (2 x 300 kW), inclusief cascadeset. Het was de eerste kennismaking van opdrachtgever BAM Bouw en Techniek met deze energiebesparende installatieoplossing én met de service van Bosch Thermotechniek.

De Politie Oost-Nederland heeft met BAM Bouw en Techniek een onderhoudscontract gesloten voor het onderhoud en de vervanging van klimaatinstallaties. Denk aan installaties voor verwarming, warmwater en luchtbehandeling. In totaal gaat het om 48 complexen, waaronder diverse politiebureaus en de IBT’s in deze regio. De bestaande twee VR-ketels in het IBT in Elst, met elk een vermogen van 300 kW, stamden uit 1985. Ze zorgden voor de verwarming van het totale complex, waaronder de trainingsgebouwen, de sporthallen en de schietbanen.

Expertise en betrokkenheid

De vervanging van de VR-ketels was voor BAM Bouw en Techniek aanleiding om zich voor het eerst te oriënteren op de installatieoplossingen van Nefit Bosch. Na het uitwisselen van wensen, en voorwaarden werd Bosch Thermotechniek om een advies gevraagd. Hiervoor vond een uitgebreide analyse op de locatie zelf plaats.

Energiebesparende oplossing

Gekozen werd voor twee Bosch Condens 7000F staande aluminium HR-ketels in cascade, met een totaal vermogen van 600kW. Inclusief twee Bosch MX-25 regelingen en een cascadeset. Een robuuste, efficiënte en betrouwbare oplossing die optimale prestaties levert en waarmee in vervangingstrajecten als deze aanzienlijke energiebesparingen gerealiseerd kunnen worden.

Bosch Condens 7000F

  • Van 75 tot 300 kW
  • Max. cv-aanvoertemperatuur 95 °C
  • Verwarmen en warm tapwater
  • Modulatiebereik 1:6
  • Max. werkdruk 6 bar
  • Hoge maximale ΔT (50K), geen open verdeler nodig
  • Voorbereid op de toekomstige gassoorten
  • Optimale aansturing met innovatieve Bosch-regelingen
  • Te integreren in gebouwbeheersysteem
  • Monitoring en beheer op afstand mogelijk

Schietbanen

Met name de schietbanen waren in dit project een belangrijk aandachtspunt. Daar is een constante, lineaire luchtstroom van 21 °C via het luchtbehandelingssysteem vereist. Anders kan er op de schietbanen niet zuiver worden geschoten. Het vraagt om een uiterst steady vermogen van de HR-ketels. Met de Bosch Condens 7000F-ketels is dat geen enkel probleem.

Installatie- en onderhoudsgemak

De monteurs van de eigen servicedienst van BAM Bouw en Techniek namen zelf de installatiewerkzaamheden voor hun rekening. De situatie ter plekke vroeg erom de bestaande open verdeler negentig graden te draaien. De monteurs van BAM Bouw en Techniek namen dat werk, inclusief laswerk, voor hun rekening. Dat geldt ook voor toekomstig onderhoud. De Bosch Condens biedt op dat gebied optimaal gemak.

Betrokken partijen:

Opdracht, installatie en onderhoud: BAM Bouw en Techniek

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch