All-electric warmtepomp en zonneboiler, Boerderij Nieuwleusen

Decorative brandbar

Monumentale boerderij van gas los en fors energiezuiniger in Nieuwleusen

Installateur bewijst klanten en criticasters dat er heel veel mogelijk is

Een monumentale woning toekomstbestendig en flink energiezuiniger maken met respect voor de cultuurhistorische waarde. Om zich heen hoorde installateur Ralph de Vries uit Nieuwleusen alleen maar ‘dat lukt je nooit, er mag vast niks’. Ralph besloot het tegendeel te bewijzen. Binnen de geldende regels voor rijksmonumenten ging zijn 17e-eeuwse monumentale boerderij van aardgas los en maakte hij met diverse duurzame oplossingen de woning fors energiezuiniger.

‘Mijn partner en ik kochten deze boerderij in 2016. In het begin waaiden we hier haast weg, dus besloten we te verduurzamen. We begonnen niet helemaal bij nul, want in het achterhuis - de oorspronkelijke stallen - was er al geïsoleerd en lag er al lagetemperatuur vloerverwarming. Ook was er al dubbele beglazing. Isolatie, het beperken van de warmtevraag, was uiteraard de eerste stap. Zonder daarbij de historische aanblik geweld aan te doen. We kozen voor voorzetramen voor de stalraampjes en ik heb de complete kap van de boerderij van binnenuit geïsoleerd.’

All-electric warmtepomp, zonneboilersysteem en PV

Daarna werden ook de bovenverdiepingen van vloerverwarming voorzien en maakte de bestaande HR-ketel
plaats voor een gasloze installatieoplossing ‘Ik heb gekozen voor een Nefit EnviLine all-electric warmtepomp (17 kW) met een Monoblock buitenunit. In combinatie met twee Nefit SolarLine zonnecollectoren en een 400 liter boiler. De warmtepomp wint energie terug uit de buitenlucht en zet deze om in warmte voor de verwarming van onze boerderij. Het zonneboilersysteem wekt op duurzame wijze warmte op voor het warme tapwater. Voor de duurzame opwekking van alle benodigde elektriciteit in huis, inclusief de stroom voor de warmtepomp, hebben we buiten een veldopstelling met 20 PV-panelen.’

Comfortabele warmte

Inmiddels draait de totale installatie ruim een jaar en is de stap van energielabel G naar B succesvol gemaakt. ‘Natuurlijk merken we dat in ons energieverbruik. Bovendien hebben we de extreem koude winter uitstekend doorstaan, we zaten niet meer onder dekentjes tv te kijken’, laat De Vries lachend weten. ‘Het was hier comfortabel en de warmtepomp kon het probleemloos bolwerken. Ik hoop hiermee ook te laten zien dat ondanks de restricties die voor rijksmonumenten gelden, je toch heel ver kunt komen. Het is ook een inspirerend voorbeeld voor mijn klanten. Want dat we vanwege de klimaatproblemen met de verduurzaming van woningen en gebouwen aan de slag moeten, staat vast. Per situatie bekijk ik welke installatieoplossingen er voor hen zijn. Soms neem ik een klant mee naar huis. Even luisteren naar hoe stil die Nefit Monoblock buitenunit is.

Overtuigd Nefit Bosch dealer

De Vries benadrukt dat hij bewust heeft gekozen voor het voor hem vertrouwde Nefit Bosch. ‘Ik ben nu drie jaar als zelfstandig installateur aan de slag en ben overtuigd Nefit Bosch dealer. Ook in mijn vorige werk bij een installatiebedrijf heb ik veel met Nefit gewerkt. Ik ken betrouwbare kwaliteit, ik heb de kennis en ervaring om met deze installaties te werken. Het installatiegemak is groot. Ook weet ik dat ik altijd terug kan vallen op service van Nefit Bosch in Deventer. Ik kan er terecht voor antwoord op mijn vragen, advies en het vergaren van nieuwe kennis. Toen ik mijn partner voorstelde voor een warmtepomp en zonneboilersysteem te gaan, had zij nog geen idee waarover ik sprak. We zijn toen samen naar de Duurzame Dagen van Nefit Bosch gegaan. Er wordt alle tijd voor je genomen en je krijgt uitleg in duidelijke en begrijpelijke taal. Als het na de coronaversoepelingen weer kan is dat een absolute aanrader voor de gemiddelde Nederlander die nog weinig van duurzame installaties weet.’ Deventer van Nefit Bosch. Experts die al onze vragen beantwoorden en waar nodig advies geven.

Downloads

Nieuwleusen, Nefit EnviLine all-electric warmtepomp + 2 SolarLine zonnecollectoren + boiler

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch