Zoneregeling toepassen op je verwarmingssysteem: alles wat je moet weten

Decorative brandbar

23-04-2024

Zoneregeling toepassen op je verwarmingssysteem: alles wat je moet weten


Zoneregeling is een veelbesproken technologie die je kunt toepassen op zowel vloerverwarming als radiatoren. En dat is niet voor niets: zoneregeling zorgt er namelijk voor dat je verschillende ruimtes in je woning apart kunt verwarmen of koelen. Hierdoor kan je het verwarmingssyteem in je woning nog efficiënter maken.

Wat is zoneregeling?

Met zoneregeling zorg je ervoor dat verschillende ruimtes in huis zowel apart verwarmd als verkoeld kunnen worden middel van een thermostaat. Dit betekent dat je uitsluitend de zones in huis kunt verwarmen waar het op dat moment nodig is, wat leidt tot meer comfort en besparing van energie.

Hoe werkt zoneregeling voor vloerverwarming

Bij een standaard vloerverwarmingssysteem wordt de volledige woning verwarmd op dezelfde temperatuur. Met zoneregeling kan je dit opdelen in verschillende 'zones'. Elke zone heeft zijn eigen thermostaat die de temperatuur regelt. Die thermostaat meet de temperatuur en stuurt een signaal naar de zoneklep, die vervolgens opent of sluit om de toevoer van warm water naar die specifieke zone te sturen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om ruimtes die je niet gebruikt, helemaal niet te verwarmen.

Wat heb je nodig?

Om deze technologie toe te passen op je vloerverwarming, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Je hebt namelijk naast een thermostaat ook nog andere onderdelen nodig waaronder zonekleppen, thermostaatkranen en een naregelingssysteem. De zonekleppen regelen de toevoer van warm water naar elke zone, terwijl de thermostaatkranen de temperatuur in elke ruimte regelen. Het naregelingssysteem, zorgt ervoor dat de temperatuur in elke zone constant blijft.

Hoe werkt zoneregeling voor radiatoren?

Dit systeem kan niet alleen toegepast worden op vloerverwarming, maar ook op radiatoren. Dit doe je door op iedere radiator thermostaatkranen te installeren en eventueel zonekleppen. Hierdoor geniet je van dezelfde voordelen als bij een vloerverwarmingssysteem.

Voordelen van zoneregeling

Het in gebruik nemen van zo'n systeem heeft verschillende voordelen. Doordat je de temperatuur van iedere kamer individueel kunt aanpassen, verhoogt het je comfortniveau in huis. Daarnaast kan dit leiden tot aanzienlijke energiebesparingen, omdat je alleen de ruimtes verwarmt die daadwerkelijk in gebruik zijn.

Thermostaten en accessoires van Nefit Bosch

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch