All-electric warmtepomp voor schuine daken

Decorative brandbar

Warmtepomp voor schuine daken

Innovatie voor all-electric renovatie

Deventer – Naast een nieuwe lijn luchtwarmtepompen, komt Nefit Bosch met de Compress 5800i AWR: een speciaal voor schuine daken en bestaande afgiftesystemen ontwikkelde all-electric Monoblock luchtwarmtepomp.

Belangrijke innovatie

De Compress 5800i AWR ('AWR' staat voor 'Air Water Rooftop') is een specifiek voor schuine daken ontwikkeld monoblock-systeem. In tegenstelling tot andere oplossingen, gaat het niet om een frame met omkasting voor een standaardwarmtepomp, maar om een uniek, compleet geïntegreerd all-electric daksysteem.

Specialisten van Nefit Bosch hebben hiervoor samengewerkt met diverse partners uit de waardeketen zoals installateurs en aannemers. Door het innovatieve karakter en de potentie om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de energietransitie heeft EIT InnoEnergy 3 jaar geleden besloten de ontwikkeling te ondersteunen met risicofinanciering. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de Bosch Compress 5800i AWR die op de vakbeurs VSK 2022 voor het eerst wordt gepresenteerd.

Uniek dakontwerp

Dankzij het unieke ontwerp van de buitenunit kan deze relatief eenvoudig op vrijwel alle daken met een hellingshoek van 25° tot 55° worden geplaatst. Een dakopstelling kent minder beperkingen ten aanzien resonantierisico’s op de gevel, verlies van tuin en geluidsoverschrijding op de erfgrens. Dit biedt bredere toepassingsmogelijkheden bij renovatie van (geschakelde) woningen.

Stil concept

De Compress 5800i AWR buitenunit is zeer stil in vergelijking met de meeste andere warmtepompen. In combinatie met de plaatsing op het dak is de kans op geluidsoverlast nihil. Een van de unieke aspecten in het ontwerp is de ventilator met verticale uitblaasrichting. Door het innovatieve ontwerp is aan de voor-, achter- en zijkant geen vrije uitblaasruimte (tot 5 meter) vereist en wordt het geluidsniveau geminimaliseerd. Dit concept zorgt er ook voor dat de unit optimaal bestand is tegen wind en andere weersinvloeden. De innovatieve dempingsconstructie rekent af met het risico op trillingen en trillingsgeluiden in de dakconstructie.

Hoge temperaturen, breder toepasbaar

De Compress 5800i AWR is ontworpen voor all-electric renovatie. Ook verwarmingsinstallaties van minder goed geïsoleerde woningen kunnen zo direct gasloos worden gemaakt. Omdat de Compress 5800i AWR werkt met het natuurlijk koudemiddel Propaan (R290) is hij in staat om zonder gebruik van een elektrisch verwarmingselement hogere aanvoertemperaturen te leveren dan vergelijkbare oplossingen: 65°C voor verwarming en 70°C voor tapwater. Hierdoor is de oplossing geschikt voor bestaande afgiftesystemen met conventionele radiatoren. Het feit dat het niet noodzakelijk is om eerst ingrijpende isolatiemaatregelen door te voeren kan economisch of maatschappelijk voordeel opleveren.

Solide, veilig en klimaatvriendelijk

De buitenunit kent een hoge mate van stabiliteit en een lange levensduur die rekening houdt met Nederlandse weersinvloeden en windbelastingen. Het toestel werkt op een natuurlijk koudemiddel R290 ook wel bekend als Propaan, met een zeer lage GWP van 3. Een slim serviceconcept maakt het plaatje compleet.

Uitdagingen bij de energietransitie

In Nederland moeten tot 2030 zo’n anderhalf miljoen woningen worden verduurzaamd. Luchtwarmtepompen zullen hierbij een belangrijke rol spelen. Naast de algemene uitdagingen voor de bouwkolom, zoals de beschikbare capaciteit, zijn er in de bestaande bouw de nodige specifieke hindernissen:

 • Geen (geschikte) ruimte voor de buitenunit
 • Geen (geschikte) ruimte voor de binnenunit en/of de warmwatervoorziening
 • Geluidseisen en mogelijke geluidshinder door de buitenunit
 • Bestaande afgiftesysteem niet, of niet optimaal geschikt voor toepassen warmtepompen
 • Complexe installatie, resulterend in lange installatietijd, ongemak en hoge kosten
 • Vaak extra isolatie noodzakelijk voor optimaal rendement
 • Esthetische uitdagingen

Er zijn op dit moment vrijwel geen systemen op de markt die voor al deze problemen een afdoende oplossing bieden. De Compress 5800i AWR rekent af met de veelvoorkomende uitdagingen.

Specificaties

BuitenunitBinnenunit

Afmetingen: 63 x 63 x 137 cm
Vermogen: 6 kW (-7/35)
Geluidsdruk: 54 dB(A)
Gewicht: 125 kg

Geïntegreerd verwarmingscircuit
Backup verwarming (6 of 9 kW)
Koeling van ca. 5°C mogelijk (tot onder dauwpunt)
Bediening via touchscreen kleurenscherm
Geïntegreerde draadloze internetmodule

Twee varianten binnenuit


 • Compact wandhangend model, te combineren met externe warmwaterboiler en buffervat
  • Warmwatervoorziening op maat (tank, evt. elektrische (keuken)boiler)
 • Tower model: all-in-one oplossing met geïntegreerde componenten:
  • Buffervat 20 liter (buffer-less concept)
  • Expansievat 17 liter
  • Warmwatertank 180 liter

Betrokken partners in het consortium:

 • Bosch Thermotechniek
 • EIT InnoEnergy
 • RTB De Beijer
 • Rouwenhorst Installatietechniek

De Compress 5800i AWR Dakwarmtepomp van Nefit Bosch komt in het derde kwartaal van 2023 op de markt.

Voordelen voor de gebruiker

 • Esthetisch: omdat Compress 5800i AWR als compleet geïntegreerde unit specifiek voor schuine daken is ontworpen, kent de warmtepomp een uniek elegant ontwerp dat op een natuurlijke manier opgaat in daken zoals we ze in Nederland kennen. Dankzij de horizontale ventilator ziet de buitenunit er opvallend slank en strak uit. Visueel storende elementen die je vaak ziet bij dakoplossingen, zoals bevestigingsmaterialen, schroeven etc. zijn netjes weggewerkt in de mantel. De buitenzijde kan bovendien worden voorzien van een custom print die past bij uitstraling van de woning. Standaard zal de Compress 5800i AWR geleverd gaan worden in twee RAL-kleuren met vijf optionele designs (wraps) en oneindig veel mogelijkheden om hier zelf de gewenst uitstraling aan te geven: hiermee is in het ontwerp al rekening gehouden.
 • Snel te plaatsen: een ander groot voordeel van deze oplossing is dat er, afgezien van de leidingdoorvoeren, geen gat hoeft te worden gezaagd in het dak – de thermische schil van de woning blijft intact. Direct onder het dak zijn er bovendien geen installatiecomponenten. De compacte binnenunit kan op elke gewenste plek worden geplaatst binnen 30 meter van de buitenunit. In de meeste gevallen hangt de cv- installatie op zolder, dus is de installatie nog eenvoudiger. Bijkomend voordeel is dat de afvoer van de ventilatielucht ook onder de kap van de warmtepomp kan worden aangebracht.
 • Betrouwbaar: de warmtepomp is standaard voorzien van een backup-verwarming: mocht de warmtepomp om wat voor reden dan ook ooit uitvallen, dan neemt automatisch het elektrische verwarmingselement het over. Als gebruiker zit je nooit in de kou of zonder warm water.
 • Verwarmen én koelen: de Compress 5800i AWR zorgt het hele jaar door voor een aangenaam binnenklimaat. In de zomer kan hij namelijk zorgen voor koeling in combinatie met een geschikt afgifte systeem, waardoor het binnen tot zo’n 5 graden koeler blijft dan buiten.

Voordelen voor de installateur

 • Installatiegemak: de Compress 5800i AWR is ontwikkeld om optimaal installatiegemak te bieden. Het installeren kost minder tijd dan bij vergelijkbare oplossingen: de installatie – binnen en buiten - is binnen een dag te plaatsen. De installateur hoeft geen koudemiddelcircuit aan te sluiten en heeft dus ook geen aanvullende certificeringen (F-gas) nodig om met de Bosch Compress 5800i AWR te kunnen werken.
 • Past altijd: de benodigde ruimte op het dak is kleiner dan die van een zonnepaneel dus zeer beperkt. Een belangrijk pluspunt is dat voor deze warmtepomp geen gat behoeft te worden gezaagd in het dak zelf, afgezien van de leidingdoorvoeren die handig zijn aangegeven op de kunststof grondplaat. De leidingen kunnen aan de binnenzijde eenvoudig worden aangesloten op de binnenunit. Het frame zelf is eenvoudig te verstellen om het passend te maken voor vrijwel ieder schuin dak.
 • Onderhoudsarm: installatiegemak is belangrijk, maar uitgaande van een (economische) levensduur van 15 jaar zijn ook onderhouds- en servicevriendelijkheid essentieel. De Compress 5800i AWR is bijzonder onderhoudsarm. Net als bij bijvoorbeeld een aircosysteem volstaat een periodieke, visuele controle dankzij slimme innovaties die vervuiling van de componenten tegengaan. Het interval is afhankelijk van de omgevingscondities, maar zal bijvoorbeeld minder vaak hoeven plaats te vinden dan het schoonmaken van de dakgoot.
 • Service, monitoring op afstand: de Compress 5800i AWR kan op afstand worden gemonitord via het installateursplatform van Bosch, HomeCom Pro. Belangrijke parameters en vervuilingsindicatoren kunnen te allen tijde in de gaten worden gehouden, waardoor onderhoud aan de unit zelf tot een minimum wordt beperkt. De unit is zo ontworpen dat rondom alle onderdelen snel bereikbaar zijn voor service en onderhoud. De mantel kan worden verwijderd in losse panelen.

Voordelen voor woningcorporaties en projectontwikkelaars

Gedurende het ontwikkelproces heeft er regelmatig afstemming plaatsgevonden met de diverse stakeholders die direct belang hebben bij een dergelijke oplossing. Met name bij partijen die te maken met projectmatige vervanging of nieuwbouw bestaat grote belangstelling. De voordelen voor deze partijen zijn dan ook evident:

 • Minimale overlast voor bewoners, geen buitenunit in de tuin
 • Binnen één dag te plaatsen
 • Geen grote gaten in het dak (thermische schil blijft intact)
 • Bestaande afgiftesysteem kan worden gebruikt
 • Bijdrage in de kosten dankzij ISDE-subsidie
 • Probleemloos meerdere units naast elkaar te plaatsen op een complex
 • Geen risico dat er geluidhinder ontstaat
 • Esthetisch verantwoorde oplossing
 • Milieu-aspecten (natuurlijk koudemiddel)
 • Modulerende warmtepomp met relatief groot vermogen: ook minder goed geïsoleerde woningen (jaren ’70 en ’80) zijn goed te verwarmen, past altijd
 • Warmtepomp werkt tot -20 graden

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch