Energielabel C voor kantoorgebouwen

Decorative brandbar
Pro

Energielabel C voor kantoorgebouwen

Minimaal label C met oplossingen van Nefit Bosch

Energielabel C voor kantoorgebouwen

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw van 100 m2 of groter minimaal over energielabel C beschikken. Dit heeft grote gevolgen voor eigenaren en gebruikers van de voorraad bestaande kantoorgebouwen. We moeten de impact van deze maatregel niet onderschatten. Als het nog niet is gebeurd, is het belangrijk om per kantoorgebouw de situatie snel in kaart te brengen en na te denken over eventuele maatregelen om energielabel C toch te realiseren. De specialisten van Nefit Bosch zijn bij uitstek in staat om hierbij te ondersteunen. Met een eerlijk advies en de juiste producten voor de optimale oplossing. Zo eenvoudig kan het zijn.

Energielabel C betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.

De verplichting geldt niet als:

  • de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) <50% is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
  • de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw <100 m2 is;
  • het gaat om rijksmonumenten als bedoeld in artikel 1.1 van de Erfgoedwet of in de provinciale of gemeentelijke monumentenverordening;
  • het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt;
  • het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de onteigeningswet;
  • het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
  • de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

In heel veel gevallen is de maatregel echter wel van toepassing. Wat is uw specifieke situatie en welke stappen moet u nu nemen? Het beste is je te oriënteren bij de bron. De RVO heeft een overzichtelijk beslisboom ontwikkeld waarmee je stap voor stap bepaalt of je aan de Energielabel-C-verplichting moet voldoen, en zo ja, welke acties dan nodig zijn.

De aanpak van RVO: In 4 stappen naar Energielabel C

Met behulp van de beslisboom van de RVO kunt u niet alleen vaststellen of in uw situatie de maatregel van toepassing is, er zijn ook vier stappen benoemd om tot energielabel C te komen mocht dat nu nog niet het geval zijn. De specialisten van Nefit Bosch sluiten zich aan bij deze aanpak van de RVO en kunnen u per stap begeleiden om op een duidelijke en efficiënte manier het proces te doorlopen. Uitgangspunt is daarbij de vraag wat het ambitie-niveau is wat u heeft: wilt u slim vervangen, wilt u een stap maken in verduurzaming met een hybride oplossing of kiest u voor (bijna) energieneutraal? Aan u de keuze en aan ons om u daarbij te adviseren.

Stap 1: Vraag een vrijblijvend maatwerkadvies aan

Wij helpen u met het in kaart brengen van de huidige situatie en het vaststellen van de beste concrete stappen naar labelverbetering en heeft hiervoor de juiste producten en systemen in huis. Onze adviseurs hebben elk ruime ervaring met verduurzaming van verwarmingssystemen en vormen uw vaste aanspreekpunt.

Stap 2: Inventariseer de financiële regelingen

Er zijn diverse financiële regelingen die u kunnen ondersteunen bij het verduurzamen van uw kantoorgebouw(en). Onze adviseurs kunnen u ook ondersteunen om zorgvuldig uit te zoeken welke regelingen op uw situatie van toepassing zijn en hoe u gebruik kunt maken van de diverse aantrekkelijke subsidiemogelijkheden.

ISDE
Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen zakelijk gebruikers in aanmerking komen voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

MIA\Vamil
Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

EIA

Investeert u als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor uw investering kunt u dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2021 is er een budget van € 149 miljoen.

Stap 3: Voer de maatregelen uit

Nefit Bosch biedt diverse oplossingen die je kunnen ondersteunen bij het uitvoeren van diverse energiemaatregelen.

Vervangen

In gebouwen met een sterk verouderde installatie kan het al veel schelen indien de oude cv-ketel wordt vervangen door een moderne hoog rendement cv-ketel. In bepaalde situaties is alleen het vervangen van de cv-ketel niet voldoende en zijn er meer oplossingen beschikbaar.

Verduurzamen

Installatie upgraden naar een hybride uitvoering? Een hybride systeem is een cv-ketel aangevuld met een duurzame bron zoals bijvoorbeeld zonnewarmte. De cv-ketel functioneert dan alleen nog bij de koude dagen.

100% duurzaam

Door geen gas meer toe te passen voor de verwarming van het kantoorpand is het mogelijk om direct naar energielabel A te gaan. Bijvoorbeeld door het toepassen van een bodemwarmtepomp of een all-electric lucht/water warmtepomp.

Stap 4: Laat een nieuw energielabel opstellen

Als u de verbetermaatregelen heeft doorgevoerd wilt u natuurlijk het energielabel laten aanpassen aan de nieuwe situatie. U dient daarvoor een (onafhankelijke) energieadviseur in te schakelen. Wij kunnen u van dienst zijn bij het leggen van het contact en het maken van de afspraken. Ook in deze laatste stap streven wij ernaar u zoveel mogelijk te ontzorgen.

Adviseurs

Han Bolderink

Regio: Noord Nederland
Meer dan 30 jaar ervaring in installatie en verwarmingstechniek

han.bolderink@nl.bosch.com
+31 (6) 14308893


Postcodes: [1000 t/m 2199], [3500 t/m 3899] en [6800 t/m 9999]

Nico Schaafsma

Regio: Zuid Nederland
Meer dan 20 jaar ervaring in verwarmingstechniek

nico.schaafsma@nl.bosch.com
+31 (6) 15041159


Postcodes: [2200 t/m 3499] en [3900 t/m 6799].

Algemeen contact

Achter onze adviseurs staat ook een gedegen en ervaren team van engineers en service collega’s, die samen zorgdragen voor uw optimale verduurzamingsoplossing bij complexe en project specifieke vraagstukken.

U kunt direct contact opnemen met de adviseur in uw regio, of u laat uw contactgegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Telefoonnr: +31 570 602 200

Je gegevens

Privacy statement

Nieuws, Blogs en voorbeelden uit de praktijk

Professioneel | Renovatie

Minder dan de helft van de Nederlandse kantoren heeft energielabel C

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw van 100 m2 of groter minimaal over energielabel C beschikken. Volgens een schatting van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft op 1 juli 2022 48 procent van de kantoren een energielabel C of...