Bodemwarmtepompen in luxe huurhuizen in Borger

Decorative brandbar

Bodemwarmtepompen in luxe huurhuizen in Borger

Bosch Compress 7001i LWMF

In Borger is een voormalig winkelpand getransformeerd tot twee luxe vrije sector huurwoningen. De eigenaar - een projectontwikkelaar - gaf het installatiebedrijf de opdracht voor het ontwerp en de aanleg van een duurzame, gasloze installatie voor verwarming en warm tapwater. Gekozen werd voor twee Bosch Compress 7001i LWMF bodemwarmtepompen (elk 6 kW) met geïntegreerde boiler.

 • Voormalig winkelpand
 • Transformatie naar twee luxe huurwoningen
 • Opdracht: duurzame, gasloze installatie
 • Verwarming en warm water
 • Oplossing: bodemwarmtepompsysteem
 • Keuze: 2 x Bosch Compress 7001i LWMF

Een kwalitatief goede bodembron en dito bodemwarmtepomp vormen samen het meest constante, optimaal presterende duurzame systeem. Met het hoogste rendement en maximaal comfort bij zowel hoge als zeer lage buitentemperaturen. Wisselingen in temperatuur, zonlicht of windkracht zijn met een bron diep in de grond immers niet aan de orde. Daarmee is een hoge, stabiele COP gegarandeerd.

Uitstekende ervaringen

De keuze van de installateur werd gemaakt op basis van eerdere uitstekende ervaringen met de Bosch Compress 7001i LWMF bodemwarmtepomp. Als afgiftesysteem werd vloerverwarming aangelegd. Op het dak zijn per woning 24 PV-panelen geplaatst voor elektriciteitsopwekking. Bij twee naastgelegen woningen wordt hetzelfde systeem geïnstalleerd.

Bosch Compress 7001i LWMF

De Bosch Compress 7001i LWMF modulerende bodemwarmtepomp draagt het hoogste energielabel: A+++. Met slimme technologie wordt het vermogen continu aangepast aan de warmtevraag. Dat levert extra energieefficiëntie op. Dankzij de ingebouwde RVS warmwaterboiler staat er altijd een ruime hoeveelheid warm water klaar. De extra grote verwarmingsspiralen in de boiler zorgen voor een extra hoog rendement. De warmtepomp kan worden bediend met een handige app en is voorbereid voor beheer en service op afstand.


Specificaties: Bosch Compress 7001i LWMF

 • Elektrische bijverwarmer: 3, 6 en 9 kW
 • COP: tot 5,9 B0/W35 (EN14825)
 • Max. uitgangstemperatuur: 71 °C
 • Tot 2 verschillende verwarmingscircuits
 • (vloerverwarming en radiatoren)
 • Geïntegreerde RVS-boiler (180 l)
 • Extreem stil in Silent Mode
 • Hoogste energieklasse A+++

(niet meer leverbaar, opvolger Compress 7800i LW(M)F)

Bronboring

Niet overal wordt toestemming gegeven voor het boren van bodemwarmtebronnen. Onder meer omgevings- en milieuregelgeving moeten worden gevolgd. Bovendien moet de bronboorder BRL gecertificeerd zijn voor realisatie van het ondergrondse deel van het warmtepompsysteem. Het boren van bronnen was in dit project prima mogelijk aan de zijkant van de woningen.

Nefit Bosch BRL 6000 gecertificeerd

In dit geval was het installatiebedrijf zelf gecertificeerd voor het ontwerp, de aanleg en het beheer van het bovengrondse deel van bodemwarmteinstallaties. Nefit Bosch is zelf ook BRL 6000 gecertificeerd en kan indien gewenst de verantwoordelijkheid voor ontwerp, installatie en beheer van het bovengrondse deel van een bodemwarmtepompsysteem overnemen. Daarmee kunnen installateurs zonder BRL 6000 certificering compleet worden ontzorgd. Zij voldoen dan aan alle eisen die weten opdrachtgever stellen en weten zich verzekerd van een optimaal werkende installatie met systeemgarantie. Bovendien beschikken zij over een webportal waarin verplichte administratieve project- en voortgangsgegevens worden opgeslagen. Daarnaast zijn er een uitgebreide kennisbank en de ondersteuning van de ervaringsdeskundigen van Nefit Bosch.

Betrokken partijen:

Opdrachtgever: projectontwikkelaar | Bronboorder: Eco-Well
Installateur: Tabak Installatietechniek

Downloads

Bodemwarmtepompen Bosch Compress 7001i LWMF in luxe huurhuizen in Borger

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch