EnviLine all-electric warmtepomp in cascade, Anjum

Decorative brandbar
Pro

EnviLine all-electric warmtepomp in cascade

Vakantiepark Landal Esonstad in Anjum

EnviLine all-electric warmtepomp in cascade Pro

Vakantiepark Landal Esonstad in Anjum

EnviLine heeft zich als duurzame all-electric oplossing voor verwarming en koeling inmiddels ruimschoots bewezen. Dat deze luchtwaterwarmtepomp ook in een cascadeopstelling uitstekend fungeert, blijkt bijvoorbeeld in het Friese Anjum. Daar is zo’n cascade van twee EnviLine warmtepompen geplaatst door Bijlstra Installaties uit Dokkum.

Landal Esonstad in het Friese Anjum is een paradijs voor waterliefhebbers. De eigenaren en huurders van de vakantiewoningen kunnen er varen, surfen en zwemmen in het Lauwersmeer. Tot het vakantiepark zelf behoren een zwembad, een speeltuin, een tennisbaan en diverse horecagelegenheden. Sinds kort kan de jeugd ook terecht in het nieuwe indoor speelparadijs, gebouwd door Bouwbedrijf Kolthof uit Stiens. Bijlstra Installaties kreeg de opdracht een duurzame installatieoplossing te ontwerpen voor het verwarmen en koelen van de hal van 35 x 25 meter en de keuken van de inpandige horecagelegenheid. De keuze viel op een cascade van twee EnviLine Monoblock all-electric luchtwaterwarmtepompen van elk 17 kW.

EnviLine cascade

2 x 17kW binnenunit2 x Monoblock buitenunitBoiler: 300 literBuffervat: 500 literAfgiftesysteem: vloerverwarmingVerwarming, warm tapwater en koeling

Meest geluidloze buitenunit

Uiteraard werd bij de keuze voor EnviLine gekeken naar het juiste vermogen, het geschatte aantal draaiuren en de terugverdientijd. Daarnaast paste de EnviLine cascadeopstelling uitstekend in de beperkte, kleine ruimte. Bovendien staat de Monoblock-buitenunit erom bekend dat hij de meest geluidloze is in zijn klasse. Dat is belangrijk, want in een recreatiepark waar mensen ook voor rust en ontspanning komen is geluidsoverlast uit den boze. De buitenunits zijn op het dak boven de ingang van het speelparadijs geplaatst. Op een betonnen constructie en op een plek waar ze uit de volle wind staan.

Vloerverwarming

Als afgiftesysteem werd gekozen voor vloerverwarming. In combinatie met Nefit EnviLine behoort dan ook koelen tot het dauwpunt (topkoeling) tot de mogelijkheden. In de hal werden vier verdelers aangebracht en in het sanitaire deel van de horecagelegenheid nog een verdeler. Daar waar een warmtepomp meestal dag en nacht doordraait, hoeven bij Landal Esonstad de twee EnviLine warmtepompen hier na sluitingstijd van het speelparadijs hun werk niet te doen. Want direct onder de aan de wand gemonteerde EnviLine warmtepompen zijn een 300 liter boiler en een 500 liter buffervat geplaatst. Het buffervat is nodig om, als het speelparadijs ’s ochtends opengaat, direct over warmte en warm water te beschikken. De warmtepompen zelf kunnen dan rustig opstarten. Verder overweegt men nog de plaatsing van PV-panelen op het dak. Die kunnen voorzien in de benodigde elektriciteit voor de hal, de horecagelegenheid én de EnviLine all-electric warmtepompen.

Productspecificaties

EnviLine All-electricMonoblock 17 E-T
Vermogen (A7/W35)* (kW)17
COP (A7/W35)* 4,8
Koelvermogen (A35/W18)* (kW)
11,9
Geluidsniveau dB(A)
40
Afmetingen buitenunit (mm)
h1680xb1200xd580
Gewicht buitenunit (kg)
132
Afmetingen binnenunit (mm)
h700xb490xd390
Gewicht binnenunit (kg)
35
Energielabel
7736701177

7736701177

Betrokken partijen:

Opdrachtgever: Landal Esonstad | Installateur: Bijlstra Installaties

Downloads

Nefit EnviLine all-electric warmtepomp in cascade

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch