EnviLine Hybride warmtepomp bespaart meeste gas

Decorative brandbar
Pro

EnviLine Hybride bespaart meeste gas

Beste hybride warmtepomp in praktijktest

Praktijktest in 40 woningen met 4 verschillende hybride warmtepompen

De Hybride variant van de Nefit EnviLine lucht/waterwarmtepomp bespaart meer gas dan vergelijkbare warmtepompen. Tijdens een onafhankelijke praktijkproef kwam het systeem van Nefit Bosch met de EnviLine Hybride warmtepomp als beste uit de test. Gemiddeld bespaarde het systeem 83% gas voor verwarming. En dat terwijl het tijdens de proefperiode wekenlang vroor, met temperaturen tot -10 °C.

Praktijk proef
Alhoewel de proef van Woonbedrijf Eindhoven enkele jaren geleden plaatsvond, zijn de resultaten nog steeds actueel als het gaat om de prestaties van de EnviLine warmtepomp ten opzichte van veel vergelijkbare hybride warmtepompen. Tien woningen uit 1990 werden uitgerust met een Nefit EnviLine Hybride in combinatie met een Nefit ProLine NxT HR-ketel. Daarbij werden de bestaande hogetemperatuurradiatoren gebruikt. Naast de EnviLine werden dertig andere woningen voorzien van hybride systemen van drie andere fabrikanten. Alle veertig woningen werden uitgebreid gemonitord door een onafhankelijke partij. Het doel van de proef: een gasbesparing van minimaal 50%, een energielabelstap van C naar A+ en een korte terugverdientijd. Bovendien werd als voorwaarde gesteld dat er geen bouwkundige aanpassingen werden doorgevoerd en dat er geen concessies aan het comfort werden gedaan.

EnviLine Hybride presteert ook onder het vriespunt

Het systeem van Nefit Bosch met de EnviLine Hybride warmtepomp realiseerde tijdens de proef de hoogste gasbesparing en kwam over de hele linie als beste uit de bus. Gemiddeld werd maar liefst 83% aardgas voor ruimteverwarming bespaard ten opzichte van voorgaande stookseizoenen. De grootste gasbesparing die met EnviLine in deze test werde behaald was maar liefst 93%. Daarmee laat EnviLine Hybride andere systemen (ver) achter zich. Opvallend detail: de pilot vond plaats tijdens het stookseizoen, waarin sprake was van wekenlange vorst met temperaturen tot -10 °C. EnviLine warmtepompen kunnen, dankzij onder meer automatische 'Defrosting' zelfstandig blijven verwarmen tot onder het vriespunt. Afhankelijk van de woning tot wel -5°C of zelfs -7 °C. De cv-ketel hoeft op jaarbasis voor verwarming dus maar heel weinig bij te springen, met een grotere gasbesparing als resultaat.

Door de temperatuur in het afgiftesysteem zo laag mogelijk te houden is extra gasbesparing mogelijk: 35 °C is optimaal, 45-55 °C is ook gebruikelijk. Bij een hogere aanvoertemperatuur is de gasbesparing lager.

Voordelen

EnviLine Hybride is met vermogens van 5 tot 16 kW breed toepasbaar als toevoeging op een bestaande HR-ketel of in combinatie met de nieuwe generatie Nefit HR-ketels. Daarbij kunnen conventionele radiatoren gebruikt worden. Ingrijpende, kostbare aanpassingen zoals de aanleg van vloerverwarming of een ander lagetemperatuurafgiftesysteem zijn dus niet nodig. Ook een buffervat, open verdeler of extra pompgroep zijn niet noodzakelijk. De installateur kan dus met minder ruimte en minder toebehoren toe. Het levert meer installatiegemak, een kortere montagetijd en lagere kosten op.

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch