Hybride warmtepomp verwarmt 1000m2

Decorative brandbar
Pro

Hybride warmtepomp verwarmt 1000 m2 productieruimte

Eén compacte buitenunit van 22 kW op het dak en geen binnenunit

Hybride warmtepomp verwarmt 1000m2 productieruimte Pro

Eén compacte buitenunit van 22 kW op het dak en geen binnenunit

DBR B.V. ontwikkelt, levert en onderhoudt hoogwaardige offshore en onshore generatorsets. Het Sliedrechtse bedrijf nam enige tijd geleden een tweede bedrijfslocatie in gebruik in Papendrecht. Bij de renovatie ervan werden diverse duurzame verbeteringen doorgevoerd. Voor de verwarming van de productieruimte en testlocatie werd gekozen voor vloerverwarming en de hybride combinatie van een grootvermogen monoblock luchtwarmtepomp zónder binnenunit en een HR-ketel.

Eén luchtwarmtepomp vervangt energieslurpers


Het bedrijfspand stamt uit 1965, meet 1000 m2 en was volgens Manager Productie Corné van Putten toe aan flinke verduurzaming. ‘De direct gestookte gasstralers en de verouderde staande HR-ketels waren enorme energieslurpers. Bovendien boden ze in onze ogen te weinig comfort voor onze medewerkers. Als er hier een deur openging dan waaide alle warmte in no time naar buiten. We hebben een nieuwe, geïsoleerde productie-vloer aangebracht, voorzien van vloerverwarming. Voor de warmtevoorziening wilden we uiteraard ook een duurzame, comfortabele en energiezuinige installatie.

Compress 5000 AWS in hybride variant

De interesse van DBR ging uit naar een warmtepomp-oplossing, twee installatiebedrijven bedrijven brachten een offerte uit. ‘De ene installateur stelde een serie kleine warmtepompen voor. Zo’n rij binnenunits binnen en eenzelfde rij buitenunits op het dak sprak ons niet aan. Bovendien heb je dan meerdere regelingen nodig, je krijgt te maken met onderhoud aan diverse toestellen en storingsgevoeligheid. Dat kunnen we hier niet hebben, onze bedrijfscontinuïteit is essentieel. De andere installateur was Korevaar, onze huisinstallateur in Sliedrecht die ook al het onderhoud op deze locatie zou gaan verzorgen. Hun aangedragen oplossing sprak meteen aan. Eén grote robuuste en toch compacte monoblock warmtepomp op het dak. Met een vermogen van 22 kW, zónder dat daar een binnenunit voor nodig is. Een HR-ketel binnen maakt de hybride installatie compleet. Verder zijn een 200 liter buffervat en een regeling geplaatst.

70% warmte uit de buitenlucht

‘De Compress 5000 buitenunit hebben we op het dak geplaatst, op een hiervoor bestemd frame’, aldus Patrick van Barneveld, projectleider bij Korevaar. ‘Deze monoblock voorziet in het grootste deel van de warmtebehoefte, de HR-ketel is er voor de piekmomenten. De warmtepomp levert op dit moment zo’n 70% van alle warmte, de HR-ketel is nog goed voor slechts 30%. En dat levert in deze tijden van hoge gasprijzen een flink kostenvoordeel op. Bovendien is dit een mooie stap op weg naar een aardgasloze toekomst.’

Efficiënt verwarmen en koelen mét subsidie

Korevaar verzorgde de installatiewerkzaamheden, de specialisten van Nefit Bosch namen de inbedrijfstelling voor hun rekening. Vijf ventilatoren aan het plafond zorgen er bovendien voor dat de via de vloerverwarming afgegeven warmte niet te hoog stijgt en op de werkvloer zelf blijft. Inmiddels is de ideale stooklijn bepaalt en opdrachtgever DBR is dik tevreden. ‘We beschikken nu over een duurzame oplossing, besparen op de energie-kosten en er wordt gewerkt binnen een comfortabel werkklimaat’, concludeert Corné van Putten. ‘Bovendien hebben we gebruikt gemaakt van de voor verduurzaming beschikbare subsidie. Dat scheelt in de aanschafkosten en in de terugverdientijd.’ Patrick van Barneveld ziet toekomst in deze nieuwe oplossing en heeft inmiddels alweer het volgende project bij een andere klant op het oog. ‘Hiervoor hebben we de Bosch Compress 5000 AW met koelingsunit al besteld.’

De hybride oplossing bestaat uit:

Bosch Compress 5000 AW luchtwarmtepomp 22 kW (betekent 32 kW bij + 7 graden)
▶ Monoblock- uitvoering zonder binnenunit
▶ Nefit TopLine HR II ketel (70 kW) voor piekmomenten.
▶ Buffervat (300 liter)
▶ HPC 300 regeling (piekbelasting op basis van buitentemperatuur of retourtemperatuur)
▶ 5 extra ventilatoren om warmte aan de vloer te houden.
▶ Afgiftesysteem: vloerverwarming

Bosch Compress 5000 AW

▶ Een van de krachtigste grootvermogen luchtwarmtepompen
▶ Volledig monoblocksysteem, geen binnenunit nodig
▶ Hoge aanvoertemperatuur (65 ºC),ook geschikt voor bestaande afgiftesystemen
▶ Vermogensvarianten: 17, 22 en 38 kW
▶ Voorzien van tweetrapscompressor
▶ Optie bij 38 kW: koelfunctie
▶ COP: tot 4,8 (A10/W35)
▶ SCOP: tot 4,01
▶ Cascade van maximaal 4 units mogelijk (tot ruim 150 kW)
▶ Integratie in gebouwbeheersysteem via KNX of ModBus
▶ Duurzame vervanger van grootvermogen VR- en HR-ketels
▶ Oplossing voor utiliteit, appartementencomplexen en grote woningen
ISDE-subsidie mogelijk tot € 7.350,-

Downloads

Nefit Bosch Referentieproject DBR Papendrecht

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch