Luxe, aardgasloze nieuwbouwvilla’s in Houten

Decorative brandbar

Luxe, aardgasloze nieuwbouwvilla’s in Houten

Optimale all-electric oplossing van Nefit Bosch

Het project Tien van Houten bestaat uit tien luxe, nieuwbouwvilla’s met een totale inhoud tot wel 790 m3. De woningen aan het Singelpark Castellum in Houten zijn voorzien van alle comfort. Ze hebben onder meer vijf slaapkamers en twee luxe badkamers. Het aardgasloze woningbouwproject werd eind 2017 opgeleverd. Installatietechnisch werd gekozen voor de combinatie van een warmtepomp, een zonneboilersysteem en 32 PV-panelen.

Nefit Bosch betrokken vanaf eerste fase

Architect, adviseur, bouwer en installateur gingen vanaf de allereerste fase samen met Nefit Bosch om de tafel om tot een optimale installatieoplossing te komen. Berekeningen, werkzaamheden en verantwoordelijkheden werden nauwkeurig op elkaar afgestemd. Na uitgebreide berekeningen en uitwisseling van kennis en ervaring werd gekozen voor het optimale all-electric concept van Nefit Bosch, bestaande uit diverse duurzame componenten.

Installatiecomponenten

Warmtepomp

Zonneboilersysteem

In combinatie met 32 PV-panelen (per stuk 320 Wattpiek) ontstaat een complete all-electric installatie die de aansluiting op aardgas overbodig maakt.

EnviLine warmtepomp

De EnviLine wint warmte uit de buitenlucht. Zelfs bij een buitentemperatuur van -20°C. En op hete zomerdagen zorgt de EnviLine via zijn omgekeerde werking ook voor aangename topkoeling. Voor het Nederlandse klimaat is dit een ideale, uiterst energiezuinige en volledig elektrische oplossing. De buitenunits zijn op de platte dakdelen geplaatst en staan nagenoeg uit het zicht. Reuvers Bouw en Ontwikkeling maakte hiervoor een betonnen draagconstructie die ook eventuele trillingen dempt en resonantie voorkomt.

SolarLine zonneboilersysteem

De villa’s hebben elk twee ruime badkamers met een ligbad en inloopdouche. Om te voldoen aan de extra grote vraag naar warmwatercomfort is gekozen voor het SolarLine zonneboilersysteem. Op het dak zijn twee zonnecollectoren geplaatst en in de installatieruimte een extra 120 liter voorraadboiler. Met zonlicht verwarmen de collectoren via een gesloten circuit het boilerwater. Via de Nefit EnviLine warmtepomp wordt het warme water aan douche, bad of keuken geleverd. Alleen op dagen met weinig zonlicht springt de EnviLine bij.

Zonnestroom voor alle benodigde elektriciteit

32 PV-panelen (per stuk 320 Wattpiek) zorgen per villa voor alle elektriciteit die nodig is in huis én om de EnviLine warmtepomp te laten draaien. Daarmee is een 100% energieneutrale oplossing gerealiseerd. Het heeft ertoe bijgedragen dat de kopers een zogenaamde groene hypotheek van 106% van de aanschafwaarde konden afsluiten. Uiteraard profiteren zijn van een uiterst lage energierekening.

Kwaliteit en installatiegemak

De ervaringen van Joris Holl en zijn monteurs met Nefit warmtepompen zijn uitstekend. ‘De kwaliteit en het installatiegemak zijn groot en ook dit is weer een onderhoudsarme installatieoplossing. Eerder al hebben we gewerkt met de Nefit VentiLine ventilatiewarmtepomp. Onze monteurs hebben de verplichte warmtepomptraining bij Nefit gevolgd. Het goed inregelen van een warmtepompinstallatie is immers nauwkeurig werk.

Betrokken partijen


  • Opdrachtgever: Samen Thuis Vastgoedontwikkeling (Utrecht) en Reuvers Bouw en Ontwikkeling (Oss)
  • Ontwerp en advies: JongZeeuw architecten en adviseurs (Herwijnen)
  • Bouwbedrijf: Reuvers Bouw (Oss)
  • Installateur: Holl Installatietechniek (Teeffelen)

Downloads

Luxe, aardgasloze nieuwbouwvilla’s in Houten

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch