Warmteterugwinning in energieneutrale nieuwbouwwijk Zwaanshoek

Decorative brandbar

Warmteterugwinning in energieneutrale nieuwbouwwijk Zwaanshoek

Zwaanshoek, Nefit EnviLine all-electric warmtepompen

Op een voormalig autowrakkenterrein aan de rand van Zwaanshoek verrijst de nieuwbouwwijk De Hofstede met twintig nul-op-de-meter woningen: ruimte twee-onder-een-kap-woningen en een rij starterswoningen. Nefit EnviLine all-electric warmtepompen winnen er gratis warmte terug uit de buitenlucht. Het plan is van Marcel Nouris. Ooit begon hij als installateur. Maar inmiddels is hij samen met zijn compagnon Jacques Ninaber ontwikkelaar van complete plannen voor natuur- en recreatiegebieden, in combinatie met duurzame woningbouw.

In 2010 verkocht Nouris zijn toenmalige installatiebedrijf en startte een nieuw, klein bouw- & installatiebedrijf. Daarnaast richtte hij met Ninaber Natuur & Wonen b.v. op. Regelmatig komen ze gebieden tegen die in hun ogen vragen om duurzame ontwikkeling. Plekken waar je op duurzame wijze zou kunnen recreëren en wonen. Als gemeenten en andere instanties het ook zien zitten werken ze hun plan compleet uit. Is de financiering rond dan verzorgt Natuur & Wonen b.v. ook de complete realisatie. Bijvoorbeeld een jachthaven in Hillegom, een Kunstfort met een restaurant en achttien atelierwoningen.

All-electric, energieneutraal

Nieuwbouwwijk De Hofstede in Zwaanshoek is het nieuwste project. Het oogt als het erf van een oude boerenhofstede. De woningen zijn gebouwd in de vorm van een hoofdboerderij met daar omheen stallen en schuren. Een energieneutrale all-electric wijk, die perfect past in de duurzame plannen binnen de regio Haarlemmermeer. De woningen zijn compleet met de hand gebouwd, niets is prefab aangeleverd. Er werd samengewerkt met ondernemers uit de regio. Door te variëren met verschillende indelingen, dakkapellen en uitbouwen is elke woning uniek. De eigen toegangsweg en de gracht om de wijk heen maken het geheel tot een heel eigen, authentiek buurtje.

All-electric, energieneutraal

Op basis van EPC-berekeningen werd gekozen voor maximaal geïsoleerde woningen. Zonnepanelen op het dak in combinatie met de Nefit EnviLine all-electric warmtepomp en vloerverwarming zorgen voor de duurzame levering van warmte en warm water. De Nefit EnviLine wint via een buitenunit warmte terug uit de buitenlucht, zelfs in strenge winters. Het is de warmtebron voor lagetemperatuurverwarming en de warmwatervoorziening. Een buffervat garandeert een stabiele volumestroom richting alle ruimtes. Het resultaat: optimaal warmtecomfort. Een voorraadboiler zorgt voor voldoende tapwater. Een gasaansluiting is bij deze warmtepomp niet nodig. De capaciteit van warmtepomp, buffervat en boiler zijn volledig afgestemd op de grootte van de woning, het aantal ruimtes en badkamers. De combinatie met PV-panelen op het dak maakt dat dit een hele duurzame oplossing is. Bovendien zijn de installaties ruim gedimensioneerd, zodat bewoners zelfs energie kunnen terug leveren aan het energienet.

Betrokken partijen:

Installateur: Installatiebedrijf Nouris

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch