Vrijstaande woning met bodemwarmtepomp in Bunschoten-Spakenburg

Decorative brandbar

Vrijstaande woning met bodemwarmtepomp in Bunschoten-Spakenburg

Bodemwarmtepomp Bosch Compress 6000 LWM

Nefit Bosch biedt in de markt voor duurzame installatieoplossingen naast luchtwarmtepompen ook bodemwarmtepompen. Wolf Klimaat Service uit Baarn was een van de installatiebedrijven die ver voor de grootschalige marktintroductie zo’n systeem al installeerde en de eerste ervaringen opdeed.

Keuzemogelijkheden voor kopers

  • Geïsoleerde jaren 90’ woning
  • Vrijstaand
  • Voorzien van PV-panelen
  • Opdracht: bodemwarmtepompsysteem

Engineering

Het berekende benodigde vermogen is 9 KW. Daarmee voldoet de Bosch Compress 6000 LWM LWM 12 met een vermogen tot 10kW ruimschoots. De gekozen opstellingsplaats is de garage. Voor de realisatie van de bodembronlus worden twee boringen van elk 124 meter gedaan. Daarmee wordt de geothermische warmte die nodig is voor het systeem uit de bodem gewonnen.

Boring

In overleg met de bronboorder worden de bronnen geboord op de garageoprit en het terras voor de woning. De twee bronleidingen - een ‘in’ en een ‘uit’ - lopen onder de oprit en door de kruipruimte onder de garage door. Daar worden ze aangesloten op het warmtepompsysteem. Natuurlijk vallen de kosten van de boring hoger uit dan het plaatsen van een luchtwarmtepomp met buitenunit. Maar een bodembron is geluidloos en levert het meest stabiele rendement dat denkbaar is. Wisselingen in temperatuur, zonlicht of windkracht zijn met een bron diep in de grond niet aan de orde. De totale installatie bestaat verder uit een buffervat, een koelmodule en een boiler.* Het afgiftesysteem is lagetemperatuur vloerverwarming.

* Na de pilotfase beschikt de Bosch Compress 6000 LWM inmiddels over een geïntegreerde warmwatervoorraad

Ervaringen

Een bodemwarmtepompsysteem engineren en installeren vraagt om certificering en verdieping in de techniek. Maar dan is het bovengrondse Bosch-systeem verder geen rocket science, het installatiegemak is groot. Ook de kwaliteit en het comfort zijn van de kwaliteit en betrouwbaarheid waar Bosch als wereldwijd gerenommeerd merk om bekend staat. Bosch Thermotechniek leverde de BRL 6000-21 gecertificeerde installateur in dit project alle nodige ondersteuning van engineeringsfase tot en met ingebruikstelling.

BRL-ondersteuning

Voor werken aan het bovengrondse gedeelte van een bodemwarmtesysteem is het BRL 6000-21 certificaat verplicht. Daarmee toont de installateur aan dat het ontwerp en de aanleg van zijn installaties voldoen aan alle wettelijke eisen en veiligheidsvoorwaarden. Nefit Bosch is BRL 6000 gecertificeerd en kan zelf de totale verantwoordelijkheid dragen van ontwerp, vergunningaanvragen, installatie en beheer van het bovengrondse deel. Dat biedt uitkomst voor niet-gecertificeerde installateurs. Bovendien werkt Nefit Bosch samen met een select netwerk van gecertificeerde bronboorders.

Specificaties

Bosch Compress 6000 LWM
4,5 – 10 kW
COP tot 4.7 (B0/W35)
Cv-aanvoertemperatuur tot 62 °C
Tot 4 circuits
Geïntegreerde warmwaterboiler: 185 l
Optie: koelunit
5 jaar garantie mogelijk
ISDE-subsidie
BRL-ondersteuning mogelijk

Betrokken partijen

Wolf Klimaat Service

Downloads

Bunchoten-Spakenburg, Bosch Compress 6000 LWM Bodemwarmtepomp

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch