Jaren ’60-woning energieneutraal

Decorative brandbar
1

Jaren '60-woning energieneutraal

Met elektrische warmtepomp

01-06-2021

‘Met de juiste aanpak kun je ook in een oude woning energiepositief wonen’

Jan den Dekker woont in de eerste gasloze renovatiewoning van de gemeente Midden-Drenthe. Na een grootscheepse verbouwing houdt hij zijn woning nu warm met een Nefit EnviLine Monoblock warmtepomp. Op het dak liggen 20 zonnepanelen en voor zijn huis staat een stille buitenunit.

Wie aan komt rijden bij de woning van Den Dekker aan de rand van het bijna vijfduizend inwoners tellende Drentse dorp Smilde, valt direct de rust en het groen op. Het geluid van vogels voert de boventoon, terwijl voor het huis de buitenunit zijn werk doet. Het bruin-zwarte apparaat staat waterpas op een betonnen sokkel, op de plek waar de woning wordt gesplitst in twee eenheden. De linkerzijde van het huis is het woongedeelte van Den Dekker. De rechterzijde is een mantelzorgwoning. De buitenunit – het grootste model van Nefit Bosch - valt op, maar misstaat niet.

Stap verder

Den Dekker koopt de woning met een oppervlakte van 160 vierkante meter een aantal jaren geleden. Deze is gedateerd, slecht geïsoleerd met een dunne spouwmuur en heeft een heteluchtverwarming van 17 jaar oud. Die installatie is aan vervanging toe. Den Dekker neemt een ingenieursbureau in de arm, omdat hij de woning wil ombouwen van gasverwarming naar volledig elektrische verwarming. Een lage energierekening en een beter milieu liggen ten grondslag aan de radicale wijzigingen in zijn laagbouwwoning. Een hybride oplossing met cv-ketel en warmtepomp is voor Den Dekker geen optie. Hij wil een stap verder en ziet bij zijn installateur in het bedrijf en bij de installateur thuis de Nefit EnviLine Tower Monoblock warmtepomp aan het werk. Dit geeft hem het laatste zetje om zijn renovatieplan compleet te maken en te kiezen voor de Nefit EnviLine Tower 13-17 T warmtepomp.

Energieneutraal... of energiepositief

Voordat de warmtepomp en energievoorziening aan de beurt zijn, gaat eerst zijn huis volledig op de schop. De vloer wordt voorzien van vloerverwarming en de muren worden geïsoleerd. In de wasruimte naast de keuken wordt de warmtepomp geïnstalleerd. Den Dekker kiest bewust voor Nefit Bosch. ‘In Scandinavië en Duitsland hebben ze jarenlang ervaring met warmtepomptechnologie en Nefit Bosch is daar een betrouwbare internationale speler met meer dan 900.000 warmtepompen in het veld. Op basis van deze ervaringen was mijn keuze voor Nefit Bosch dan ook heel bewust’, aldus Den Dekker.

Naast vloerverwarming, muurisolatie en warmtepomp met buitenunit liggen op het dak 20 zonnepanelen in maanvorm om energie op te wekken. Na drie gasloze winters liegen de cijfers van Den Dekker er niet om: ‘Ik draai op jaarbasis energieneutraal. Dat wil zeggen dat ik net zoveel energie opwek als dat ik verbruik. Sterker nog, ik durf te zeggen dat het naar energiepositief gaat. Daarmee bedoel ik dat ik op jaarbasis meer energie opwerk dan verbruik’.

Het geluid van de Monoblock buitenunit voor het huis is te verwaarlozen. Als Den Dekker de warmwaterkraan een tijdlang openzet om dit te demonstreren, hoor je buiten alleen het gefluit van de vogels in de tuin. Je ziet de zwarte ventilator draaien, maar geluid is er amper. Wel zo prettig voor het eigen woongenot en dat van de buren.

Vorstpiek

De zeer strenge vorst in februari 2021 was een mooie test voor het hedendaagse energiesysteem in huize Den Dekker. ‘Het bleef aangenaam warm in huis. Het maximale stroomverbruik op de heftige vorstdag was circa 2 euro. Dat is dan het verbruik voor mijn woning inclusief het verbruik in de mantelzorgwoning hiernaast.’

Het verbruik en het opwekken van energie kan Den Dekker volgen met een app op zijn telefoon. Met één druk op de knop ziet hij wat hij verbruikt, of zelfs verdiend heeft op een dag. Regelmatig duikt de grafiek in het groen, zodat meer energie wordt teruggegeven aan de energiemaatschappij dan wordt afgenomen. Den Dekker: ‘Het is leuk en makkelijk om inzicht te krijgen. Het energieverbruik van de warmtepomp is volgens verwachting. Mijn ervaring met het energieverbruik van de warmtepomp is dat je er vijf keer zoveel uithaalt dan je er aan energie in stopt’.

Vooroordelen

Onderhoud aan de installatie heeft hij nauwelijks. De installateur is de afgelopen drie jaar dan ook maar één keer op bezoek geweest. Den Dekker doet graag zijn verhaal, omdat er volgens hem vooroordelen kleven aan het gasloos maken van bestaande woningen. ‘Ik wil dat mensen weten wat de voordelen zijn van een warmtepomp en daarbij eventueel ook vooroordelen wegnemen. Ik ben ervan overtuigd dat dit verhaal bij veel meer mensen bekend moet worden. Een warmtepomp is een uitstekende manier om je woning comfortabel te verwarmen en veel energie te besparen. Iedereen kan gebruikmaken van een warmtepomp, ook al heb je een oudere woning. Je moet wel de randvoorwaarden scheppen en een goed plan hebben. Isolatie is van groot belang om het beste rendement uit je investering te halen. Ik ben ontzettend trots op het resultaat. Omdat dit de eerste gerenoveerde woning in de gemeente is die gasloos is en helemaal energieneutraal is gemaakt. Ik wil andere mensen inspireren het voorbeeld te volgen’, aldus Den Dekker.