27 Gasloze appartementen met Tower warmtepomp | Hoogkarspel

Decorative brandbar

Gasloze appartementen met Nefit EnviLine Tower warmtepomp

Nieuwbouw in Hoogkarspel voor zelfstandig wonen onder begeleiding

Leekerweide biedt levensloopbestendige zorg, ondersteuning en behandeling aan mensen met een beperking. Thuis, op het werk of op een van de eigen locaties in Noordelijk Noord-Holland. Afgelopen voorjaar werd de nieuwe locatie De Gent in Hoogkarspel geopend. Een 27 appartementen tellend complex waar cliënten onder 24/7 begeleiding zo zelfstandig mogelijk wonen. Een van de appartementen was bovendien de honderdste gasloze woning van de gemeente.

Een eigen woonkamer, keuken, douche, toilet, slaapkamer en vooral een eigen voordeur. Het maakt dat de mensen die een eigen appartement bewonen in De Gent zich op eigen benen voelen staan. Ze worden daarbij omringd door zorgprofessionals die 24 uur per dag en zeven dagen in de week begeleiding op maat bieden

Nefit EnviLine Tower

  • Lucht-water warmtepomp
  • Geïntegreerde rvs boiler (190 liter)
  • Verwarming en warm tapwater
  • Koeling
  • All-electric: geen gasaansluiting nodig
  • Split buitenunit

Multifunctioneel nieuwbouwcomplex

De 27 appartementen zijn verdeeld over twee woonlagen en grenzen aan een fijne binnentuin. Pal aan de weg staat de algemene ruimte, gebouwd in fraaie notariswoningstijl. In de keuken kunnen de bewoners er na hun dagelijkse werk of dagbesteding gezellig samen koken en meedoen aan diverse bewonersactiviteiten. De combinatie van een eigen appartement en dit soort extra faciliteiten zorgen voor de ideale combinatie van privacy en saamhorighei

Compact, duurzaam en gasloos

Het rolstoelvriendelijke nieuwcomplex is duurzaam en toekomstbestendig. Het is goed geïsoleerd en elk appartement is voorzien van een Nefit EnviLine Tower all-electric lucht-water warmtepomp met een vermogen van 3kW. Een compacte, gasloze oplossing met ingebouwde voorraadboiler. De split-buitenunits op het dak winnen voor elke woning afzonderlijk op duurzame wijze energie uit de buitenlucht en zetten deze om in warmte ten behoeve van verwarming en warm tapwater. In de zomer kan deze warmtepomp desgewenst voor aangename koeling zorgen. In de algemene ruimte werd een Nefit EnviLine Tower met een vermogen van 5 kW geplaatst.

Financieel haalbaar

Nefit EnviLine Tower bleek een gunstig en prijstechnisch voordeliger alternatief voor het oorspronkelijk bij de aanbesteding voorgeschreven grondgebonden warmtepompsysteem. Een oplossing waarbij bronnen geboord zouden moeten worden was hier financieel geen haalbare kaart. Met de Nefit EnviLine is men flink goedkoper uit en voldoen we aan alle vooraf gestelde wensen: gasloos, duurzaam en lage energiekosten. De woningen hebben een comfortabel binnenklimaat. De buitenunits zorgen voor geen enkele geluidsoverlast, ondanks dat direct naast het complex enkele woningen staan.

Samenwerking tussen installateur en fabrikant

De warmtepompen werden gefaseerd aangeleverd. Ze konden voordat de balustrades op de eerste verdieping werden geplaatst, eenvoudig met een kraan richting de voordeuren getakeld worden. Samenwerking tussen installateur en fabrikant Nefit bij het secuur in bedrijf stellen en inregelen heeft geleid tot optimale energieefficiency.

Referentieproject: 27 gasloze appartementen met Nefit EnviLine Tower warmtepomp

Betrokken partijen:

Installateur: Knook Totaaltechniek, Purmerend | Opdrachtgever: Leekerweide

Nefit Bosch

Auteur / schrijver bij Nefit Bosch